Veiligheidsraad blijft verdeeld over militair ingrijpen in Kosovo

In de Veiligheidsraad zijn, behalve China, alle leden bereid de Joegoslavische president Slobodan Milosevic te waarschuwen dat hij de oorlog in Kosovo moet stoppen....

Van onze verslaggever

NEW YORK

Deze drie landen - én Duitsland - blijven erop hameren dat de NAVO pas mag ingrijpen in Kosovo als de Veiligheidsraad daartoe uitdrukkelijk machtigt. De Verenigde Staten staan alleen in hun mening dat voor een interventie in Kosovo geen beslissing van de Veiligheidsraad nodig is.

Moskou heeft tegen de nieuwe resolutie tegen Joegoslavië juist geen bezwaren, omdat zij de NAVO niet machtigt tot militaire acties. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine benadrukte gisteren in New York dat er een nieuw besluit van de Veiligheidsraad nodig zal zijn om in Kosovo te interveniëren.

Ook voor zijn Duitse collega Klaus Kinkel vormt de resolutie, waarover de raad het thans eens is, geen juridische basis om de NAVO op oorlogspad te sturen. Volgens Kinkel is de resolutie wel het voorportaal voor ingrijpen.

De Nederlandse minister Van Aartsen toonde zich 'opgetogen' over de resolutie. 'Anderhalve maand geleden was dit nog ondenkbaar geweest', zei hij. 'Van niets is er iets.' Volgens de minister is de resolutie helder. Als Milosevic niet over de brug komt, leidt dat volgens hem wel degelijk tot ingrijpen. Hij gaf toe dat er geen termijn voor zo'n ingrijpen wordt gegeven. De NAVO zal vrijdag in Brussel verder besluiten nemen, aldus Van Aartsen.

De tekst stoelt op hoofdstuk VII van het VN-Handvest, waarin de VN gemachtigd worden geweld te gebruiken om de vrede te herstellen. In de resolutie wordt Joegoslavië gewaarschuwd dat de Veiligheidsraad 'verdere acties en maatregelen overweegt als er geen politiek akkoord in Kosovo tot stand komt'.

De NAVO heeft zich intussen militair voorbereid op een interventie in Kosovo. De Verenigde Staten hebben - omwille van een geloofwaardige dreiging - gevraagd welke geallieerden willen deelnemen aan ingrijpen. Daarbij gaat het vooral om geallieerde luchtacties tegen de Servische militaire doelen in Kosovo.

De Servische president Milan Milutinovic heeft gisteren in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, gewaarschuwd dat Joegoslavië zichzelf zal verdedigen als de NAVO aanvalt. Milutinovic bezocht in Kosovo een aantal legerkampen. De Joegoslavische troepen bevechten in het district Drenica in Midden-Kosovo nog altijd guerrilla-eenheden van het Kosovo-Bevrijdingsleger, het UCK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden