Veiligheidsraad bekritiseerd Kroatie over mensenrechten

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag de mensenrechtenschendingen in Kroatië zeer krachtig veroordeeld. De V-raad nam een resolutie van die strekking aan, waarin ook Zagrebs bescherming van gezochte oorlogsmisdadigers wordt bekritiseerd....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

NEW YORK/SARAJEVO

De raad eist dat Kroatië voor 15 februari maatregelen neemt om de situatie te verbeteren. In december stonden in een verslag van VN-secretaris-generaal Boutros Ghali al verklaringen over de moorden op en het geweld tegen Servische bewoners van de Kraijna, dat het Kroatische leger in augustus heroverde.

De resolutie werd unaniem aangenomen, ook door het niet-permanente lid Duitsland dat eerder had geprobeerd de tekst van de verklaring af te zwakken.

Britse soldaten van de NAVO-vredesmacht in Bosnië (IFOR) zijn zondagavond beschoten terwijl ze een Nederlands militair konvooi begeleidden. Een woordvoerder in Sarajevo heeft dat maandag gezegd.

Drie à vier mannen in een auto beschoten twee Britten tussen Travnik en Vitez. Een IFOR-militair schoot terug en raakte de auto. Er vielen geen gewonden. Het was het vijfde incident in 48 uur. Eerder werd onder meer een Frans vliegtuig geraakt.

De NAVO laat zwaar bewapende Apache-helikopters patrouilleren boven Bosnië en heeft gewaarschuwd dat schutters die IFOR-militairen aanvallen gedood zullen worden. 'Er zal worden teruggeschoten en dat zal levens kosten', zei een woordvoerder.

Naar verwachting komt, later deze week, president Clinton naar Bosnië om de Amerikaanse soldaten te bezoeken. In verband hiermee zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

De EU-bestuurder van het verdeelde Mostar zei maandag dat de situatie was gekalmeerd nadat Kroatische leiders hem hadden verzekerd dat ze ernaar streven de stad weer te herenigen. De spanningen tussen Kroaten en Moslims was dit weekeinde opgelaaid nadat Kroatische agenten een Moslim-jongen hadden doodgeschoten en een schutter vanuit Moslim-gebied een Kroatische agent doodschoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden