Veiligheidsmaatregelen begrafenis 'een nachtmerrie'

Voor de Xhosa, de stam waar Nelson Mandela toe behoort, is het niet gebruikelijk om over de dood te praten of plannen te maken rond iemand zijn overlijden, hoe onvermijdelijk dit ook lijkt te zijn. In het geval van Mandela was dat echter onmogelijk en de afgelopen jaren werden er zowel door zijn familie, als door de Zuid-Afrikaanse regering scenario's ontworpen voor het moment dat 'Madiba' zou sterven.

Soldaten bewaken het huis van Nelson Mandela in Qunu, de plek waar hij is geboren, en waar hij volgende week zaterdag ook zal worden begraven.Beeld reuters

Vandaag komt de familie waarschijnlijk bijeen in Johannesburg om door te nemen wat er tijdens de komende tien dagen van nationale rouw gaat gebeuren, en om de begrafenis voor te bereiden. Ze wachten op dit moment nog tot Mandela's dochters Zindzi en Zenani terugkeren uit Londen, waar ze aanwezig waren voor de première van een film over het leven van hun vader.

Het lichaam van Mandela is naar het One Military ziekenhuis in Pretoria gebracht en zal daar gebalsemd worden. Daarna zal hij in een kist met een glazen bovenkant in het Uniegebouw in Pretoria worden geplaatst, waar mensen hem de laatste eer kunnen bewijzen. Na enkele dagen wordt het stoffelijk overschot naar Qunu gevlogen, het geboortedorp van Mandela in de zuidelijke provincie Oost-Kaap. Het was Mandela's uitdrukkelijke wens bij zijn familie te worden begraven.

Enorme logistieke uitdaging
De staatsbegrafenis wordt volgende week zondag gehouden. Het wordt een uitvaart zoals Zuid-Afrika nooit eerder heeft gezien: tientallen wereldleiders, koningshuizen en duizenden hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld zullen er op af komen. Het wordt een enorme logistieke uitdaging, ook vanwege de afgelegen locatie van Qunu.

Beeld epa

Een bron die dichtbij de familie staat vertelde het Zuid-Afrikaanse Independent Online dat ongeveer 80 staatshoofden de uitvaart zullen bijwonen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft al bevestigd dat hij er bij zal zijn. De oud-presidenten Bill Clinton en George W. Bush worden ook verwacht, evenals de Britse premier David Cameron.

'De beveiligingsmaatregelen die moeten worden getroffen, zijn een nachtmerrie', aldus de bron. 'Toegang tot de begrafenis wordt praktisch onmogelijk. Ik verwacht dat Qunu volledig wordt afgesloten.'

Vanmorgen vroeg is er al een stroom van militaire voertuigen in het plaatsje gezien, en soldaten zouden al begonnen zijn om de plek waar Mandela zijn laatste rustplaats zal krijgen, veilig te stellen.

Grote tent in de heuvels
De staatsbegrafenis zal op zondagochtend plaatsvinden in een grote tent in de heuvels waar Mandela als kind heeft gerend en gespeeld. Dit zal op televisie worden uitgezonden, en door miljoenen mensen over de hele wereld worden bekeken. 's Middags wordt Mandela daadwerkelijk begraven, en hier zullen 'slechts' enkele honderden mensen bij aanwezig zijn: zijn familie en een handvol hoogwaardigheidsbekleders.

Beeld epa

Clayson Monyela, woordvoerder van het ministerie van Internationale Relaties en Samenwerking kan nog niet bevestigen hoeveel staatshoofden naar Zuid-Afrika zullen komen, maar 'verwacht wordt dat de meeste landen afgevaardigden van het hoogste niveau zullen sturen', zegt hij tegen de Independent Online. 'We hebben al een heleboel bevestigingen binnen, maar het is te vroeg om cijfers te geven.' Wat betreft de beveiliging zou er volgens Monyela 'nergens op worden afgedongen'.

Dinsdag wordt er een grote herdenkingsbijeenkomst gehouden in het FNB stadion in Soweto, aan de rand van Johannesburg, waar 90.000 mensen in kunnen. Omdat het voor veel Zuid-Afrikanen onmogelijk is om daar naartoe te reizen, zal elke provincie zijn eigen ceremonie organiseren. 'Het is de bedoeling dat niemand wordt buitengesloten', aldus de bron van Independent Online. 'Iedereen kan Madiba de laatste eer bewijzen in zijn eigen stad of provincie.'

De Zuid-Afrikaanse regering heeft een website opgezet, waar alle informatie omtrent de uitvaart op gepubliceerd zal worden, zodra die bekend is.

Beeld afp
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden