Veiligheidsexpert Frank Paauw nieuwe korpschef Rotterdam

ROTTERDAM Het door de strandrellen van Hoek van Holland getraumatiseerde Rotterdamse politiekorps krijgt een nieuwe baas met bovengemiddelde expertise op het terrein van hooligans....

Van onze verslaggever John Wanders

Als uitvoerend portefeuillehouder Voetbal, binnen de Raad van Hoofdcommissarissen, en voorzitter van de strategische beleidsgroep voetbal bouwde Paauw grote kennis op over voetbalvandalisme, dat zich allang niet meer beperkt tot stadions.

Als security officer van de UEFA bereidde hij met politiecommandanten uit andere Europese landen internationale (risico)wedstrijden voor. Hij weet precies te vertellen wat Nederland bij de aanpak van hooligans nog kan leren van Engeland.

Paauw voetbalt zelf ook graag. Bij amateurclub Graaf Willem II VAC, op de grens van Den Haag en Wassenaar, geldt hij als een verdienstelijke middenvelder van het veteranenteam.

Vóór zijn entree in de korpsleiding van Den Haag werkte Paauw ook al in Rotterdam, als districtschef van Feijenoord-Ridderster. Bij zijn vertrek daar kreeg hij van collega’s een Feyenoordshirt vol handtekeningen cadeau. Dat het shirt nog steeds op zijn Haagse werkkamer hangt, zullen ze in Rotterdam zeker weten te waarderen.

In Feijenoord-Ridderster deed Paauw ervaring op met het beveiligen van risicowedstrijden van Feyenoord, bij (inter)nationale bekerfinales in de Kuip en met wedstrijden van landenteams tijdens het Europees Kampioenschap in 2000.

Daarvoor werkte Paauw op een politiebureau in Den Haag, op de grens van de probleemwijken Schilderswijk en Transvaal.

De nieuwe Rotterdamse korpschef geldt als een daadkrachtige manager met groot inzicht in operationele procesvoering. Hij leidde met strakke hand de beveiliging van grote evenementen, zoals Prinsjesdag, internationale conferenties en demonstraties.

Als plaatsvervangend korpschef participeert hij in de gezagsdriehoek met de Haagse burgemeester Van Aartsen en de hoofdofficier van justitie. Paauw staat bekend als een vriendelijke leidinggevende. Maar hij kan snoeihard zijn als hij teleurgesteld is in prestaties van zijn mensen.

Zijn voorganger als korpschef van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond, Aad Meijboom, moest plaatsmaken na de rellen van afgelopen zomer op het strand van de deelgemeente Hoek van Holland. Een meute losgeslagen jongeren maakte toen tijdens een gratis dancefeest tot in de duinen jacht op tientallen politiemensen. De agenten, die voor hun leven vreesden, vuurden 76 kogels af. Een ervan raakte een 19-jarige Rotterdammer dodelijk in het hoofd.

Uit de reconstructie van die avond en nacht door het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, bleek onder meer dat de Rotterdamse politie veel te lichtzinnig omsprong met de informatie van haar eigen inlichtingendienst. Die voorspelde al dagen eerder dat een grote groep hooligans van plan was los te gaan op het strandfeest. Er had op basis van die informatie meteen moeten worden opgeschaald. Maar de korpsleiding wist van niks. De ME werd niet opgeroepen.

‘Hoek van Holland’ vormt een waterscheiding in het veiligheidsbeleid van burgemeester Aboutaleb. Dat beleid is sindsdien scherper geworden. Aboutalebs keuze voor Paauw lijkt aan te sluiten bij die trend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden