Veiligheidscontroles regio Rotterdam vaker onverwacht

Veiligheidscontroles op bedrijven in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) vinden tegenwoordig vaker onaangekondigd plaats dan enkele jaren geleden. Ook stellen de inspectiediensten zich zakelijker op richting de bedrijven. Dat stelt de VRR dinsdag in een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over inspecties bij tankopslagbedrijf Odfjell.

Archieffoto Beeld anp

De VRR zegt dat de conclusies van het rapport aansluiten bij de conclusies die het zelf al trok, onder meer naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in januari 2011. 'De brand en de daarop volgende controles leidden al tot een herziening van de visie en werkwijze op het gebied van controle, toezicht en handhaving in de (petro-chemische) industrie.'

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) concludeert samen met de OVV dat Odfjell in eerste instantie verantwoordelijk is voor de veiligheid. Dat ook overheden en toezichthouders tekort schoten is reden 'dat dit anders moet'. Volgens Mansveld wordt daar al aan gewerkt door partijen beter te laten samenwerken. In september volgt een kabinetsreactie. Mansveld kan daarom nu nog niet ingaan op de aanbeveling dat de staatssecretaris zou moeten kunnen ingrijpen als het helemaal misgaat bij risicovolle bedrijven.

De OVV uitte dinsdag kritiek op de inspectiediensten. Het was 12 jaar lang bij Odfjell te veel pappen en nathouden in plaats van handhaven door in te grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden