Veiligheidschef legt functie neer na Turkse afluisterzaak

Necati Bilicam, de chef van de Turkse veiligheidsdienst, heeft op bevel van minister Sadettin Tantan van Binnenlandse Zaken zijn functie neergelegd....

Van onze buitenlandredactie

De politie van Ankara heeft de afgelopen maanden op grote schaal prominente politici afgeluisterd, onder wie premier Bülent Ecevit en Tansu Çiller, leidster van de oppositionele Partij van het Ware Pad (DYP), verscheidene ministers en andere prominenten. Minister Tantan had eerder deze week al hoofdcommissaris Cevdat Saral en zeven andere politiemensen geschorst.

De afgelopen dagen onthulden Turkse kranten steeds meer schokkende feiten. De politie luisterde maandenlang politici, hoge militairen, journalisten en advocaten af. Het bleek dat een aantal zware criminelen telefonisch contact had gehad met de hoogste politieke en militaire kringen. Ook werd het afluisteren van Ecevits telefoon geïntensiveerd na de arrestatie van PKK-leider Öcalan in Kenia.

De politie ging zelfs zo ver om telefoonaansluitingen in het gebouw van de Generale Staf en van het secretariaat van de Nationale Veiligheidsraad (MIT) af te tappen. Wie daartoe het bevel heeft gegeven is onbekend.

Sommige waarnemers voorspellen dat dit 'Turkeygate'-schandaal nog grotere vormen zal aannemen dan de beruchte Susurluk-affaire uit 1996. Toen bleek dat er nauwe banden bestonden tussen de Turkse staat en verscheidene maffiose figuren.

Wie had belang bij die onthullingen? Dezelfden die nu informatie hebben doorgespeeld aan de Turkse pers, zegt een waarnemer. Dit lijkt op een nieuwe poging de gehele politiemacht in diskrediet te brengen.

Zowel de militairen als de Nationale Veiligheidsraad zouden fel tegen een te machtige politiek actieve politie zijn. Zij lekten in 1996 bewust naar de media en dat doen zij nu weer. 'MIT en militairen willen een einde maken aan die onzichtbare staat. In die zin willen ze een machtsmonopolie hebben', veronderstelt deze waarnemer.

Anderen zeggen dat de succesvolle veiligheidschef Bilicam het slachtoffer is geworden van zijn eigen resultaten. Hij pakte onder leiding van de toenmalige premier Mesut Yilmaz de banden tussen maffia en staat aan en legde enkele belangrijke drugslijnen bloot. Ook wist hij de daders van de aanslag op de mensenrechtenactivist Akin Birdal binnen negen dagen op te sporen.

Liefhebbers van complottheoriën geloven dat Bilicam met zijn speurwerk te dicht in de buurt dreigde te komen van hooggeplaatste belanghebbenden.

Anderen wijzen op het feit dat Bilicams zoon Murat samen met een beruchte smokkelaar een dubieus café in Bodrum exploiteert en dat Murat zijn vaders macht misbruikte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden