Veiligheidsadviseur Trump stapt op vanwege Ruslandrel

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft zijn ontslag ingediend. Hij stelde in zijn afscheidsbrief zonder kwade opzet 'onvolledige informatie' te hebben verstrekt over zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in de VS. Flynn voerde deze gesprekken, die mogelijk in strijd zijn met de wet, al voor het aantreden van president Donald Trump

Trump met Michael Flynn. Beeld AFP
Trump met Michael Flynn.Beeld AFP

Hij sprak met ambassadeur Sergej Kisljak over de sancties van de VS tegen Rusland, maar ontkende in de aanloop naar zijn nieuwe functie tegenover vicepresident Mike Pence dat deze gesprekken hadden plaatsgevonden.

Later kwam Flynn hierop terug en zei hij dat hij niet zeker te weten wat hij had besproken. Flynn heeft mogelijk de Logan-wet overtreden. Deze wet verbiedt Amerikaanse burgers te onderhandelen met buitenlandse regeringen, zonder toestemming van het Witte Huis, met de bedoeling het beleid van de regering te beïnvloeden.

De gepensioneerde generaal zou hebben laten doorschemeren dat de sancties, die door president Barack Obama tegen Rusland waren afgekondigd, onder Trump best weleens zouden kunnen worden teruggedraaid. Obama had die opgelegd vanwege de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen door e-mails te laten uitlekken die Hillary Clinton in een kwaad daglicht stelden.

De Democraten roken maandag meteen bloed. Sommige Congresleden riepen meteen op tot een parlementair onderzoek naar de contacten van Trump en andere regeringsleden met Rusland. 'Teveel vragen blijven onbeantwoord over de banden van deze regering met Rusland', aldus Eliot Engel, lid van het Huis van Afgevaardigden' Dit is niet het einde van dit verhaal', zei zijn collega Eric Swalwell. 'De vraag blijft of hij dit gesprek hield op eigen initiatief of in opdracht van anderen, of regeringsleden werden misleid over zijn contacten of logen om het allemaal onder het tapijt te schuiven.'

'Slechte keuze'
Ook willen de Democraten een briefing achter gesloten deuren om te horen wie in het Witte Huis wist van zijn acties. Verder vragen ze om Flynns gesprekken met de ambassadeur openbaar te maken. 'De keuze voor Flynn was een slechte keuze die zeker verkeerd zou aflopen', aldus de Democraat Steve Cohen. Hij hekelde de president, die al in een vroeg stadium de oud-generaal op deze belangrijke post wilde hebben. 'Zijn selectie werd gemaakt door een amateur.'

Ook Hillary Clinton, die doorgaans niet reageert op de perikelen rond Trumps regering, liet van zich horen. Zij retweette op sarcastische wijze een bericht van een vroegere medewerker die erop wees dat er nu een vacature is bij een pizzaketen waarop Flynn zou kunnen solliciteren. Clinton werd vorig jaar door de zoon van Flynn in verband gebracht met geruchten over een pedofielennetwerk rond een pizzazaak in Washington.

Doorgaans reageren Trump en zijn woordvoerders op aantijgingen, zoals die tegen Flynn, met de beschuldiging dat het weer om 'nepnieuws' gaat. Maar de afgelopen dagen hield het Witte Huis zich opvallend stil. Trump negeerde eerder maandag op zijn persconferentie met de Canadese premier Trudeau alle vragen over Flynn.

De zwijgzaamheid van het Trump-team duidde erop dat Trumps medewerkers het gevoel moeten hebben gehad dat de FBI inderdaad over harde bewijzen beschikt dat Flynn had gelogen over zijn contacten met Kisljak.

Chantage

Kort voordat Flynn zijn vertrek aankondigde, lekte uit dat toenmalig minister van Justitie, Sally Yates, vorige maand al alarm zou hebben geslagen over de topadviseur. Ze waarschuwde het Witte Huis dat Flynn mogelijk kwetsbaar was voor chantage door de Russen.

Yates zou hebben gemeend dat Flynn regeringsfunctionarissen had misleid over zijn gesprek met de Russische diplomaat. Moskou wist volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vermoedelijk dat de sancties wel degelijk ter sprake waren gekomen.

Flynn benadrukte in zijn afscheidsbrief dat hij de regering niet op het verkeerde been wilde zetten. Hij zou Pence 'in de hectiek' per ongeluk onvolledige informatie hebben gegeven over de telefoongesprekken met de Russische ambassadeur.

Een vooraanstaande Russische parlementariër, Leonid Slutsky, zei maandag in een reactie dat Flynn gedwongen werd om af te treden om zo de relatie met Rusland te beschadigen. 'Het doelwit was de Russisch-Amerikaanse betrekkingen', aldus Slutsky, voorzitter van de commissie van Buitenlandse Zaken. 'Het vertrouwen in de nieuwe Amerikaanse regering moest worden ondermijnd.'

Flynn werd door president Barack Obama in 2012 aangesteld als hoofd van de militaire inlichtingendiensten, een functie die hij in 2014 neerlegde. De oud-generaal was al lange tijd een pleitbezorger van het aanhalen van de banden met Rusland. Hij beschouwt Rusland als een cruciale bondgenoot in de strijd met extremistische islamitische groeperingen, zoals de terreurgroep Islamitische Staat. In 2015 zat hij naast Poetin op een diner ter ere van de verjaardag van RT, het door het Kremlin gefinancierde tv-station. Flynn hield bij die gelegenheid een praatje waarvoor hij door RT betaald kreeg. Daarin zag hij geen probleem, legde hij de Washington Post uit, want was nu het verschil tussen RT en CNN?

Republikein Keith Kellogg, tevens een gepensioneerde generaal, is benoemd tot Flynn's tijdelijke opvolger. Kellogg adviseerde Trump al tijdens zijn verkiezingscampagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden