Veiligheid voor alles bij monsterproces

Achter het kogelvrije glas domineert het blauw van politieoverhemden. Naast elke verdachte zit een bewaker. Met handboeien aan elkaar geketend kwamen ze als koppeltjes de beklaagdenbank in....

Als twintig moslimfundamentalisten, verdacht van banden met het terreurnetwerk van Osama bin Laden, terechtstaan, nemen de Belgische veiligheidsdiensten geen enkel risico. Wie donderdag in het Paleis van Justitie het begin van het monsterproces wil bijwonen, kan niet volstaan met de belofte dat de mobiele telefoon wordt uitgezet. Gsm's worden ingenomen. Filmen en fotograferen van verdachten kort voor opening van de zitting is verboden, en ook dat is in strijd met de gewoonte .

Nizar Trabelsi (32) is een van de laatsten die de glazen kooi in het assisenhof betreedt. De kale Tunesiër blijft lang rechtop staan. Later blijkt waarom: zijn handen zijn op de rug gebonden. Pas als een ceintuur om zijn middel wordt losgemaakt, kan hij zitten.

De voormalige profvoetballer is hoofdverdachte. Hij heeft bekend dat hij een aanslag beraamde op luchtmachtbasis Kleine Brogel, en was daarbij bereid te sterven als martelaar voor Allah. Hij bleek in het bezit van gedetailleerde gegevens over het complex. Volgens zijn advocaat is Trabelsi na zijn arrestatie, twee dagen na de WTC-aanslagen op 11 september 2001, wel wat gematigder geworden. Hij heeft volgens eigen zeggen het fundamentalistische gedachtegoed afgezworen.

Trabelsi zou zijn geronseld door een medeverdachte verderop in de kooi, Tarek Maaroufi, le professeur, ideoloog, lid van de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd en misschien wel agent voor Al Qa'ida in Europa. Maaroufi was volgens de beschuldiging ook spilfiguur in de logistiek voor de dodelijke aanslag op de leider van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan, Massoud. De daders, die ook zichzelf opbliezen, woonden in België en waren in het bezit van valse Belgische paspoorten.

Maaroufi ontkent. Na zijn veroordeling in 1995 wegens betrokkenheid bij de Algerijnse terreurgroep GIA, heeft hij zich niet meer met moslimterrorisme ingelaten. Oprichting van een gematigde politieke partij in Tunesië, dat was zijn ambitie.

De rechtbankpresident twijfelt. Maaroufi ging in 2000 naar Afghanistan in de achteraf ijdel gebleken hoop om Bin Laden te ontmoeten. Hij had contacten met vooraanstaande Al Qa'ida-leden in Londen. En waarom wijzen anderen hem aan als opdrachtgever voor dubieuze klusjes? 'Ik ben de Samaritaan van de Tunesiërs.'

Het verhoor van een tweede verdachte loopt uit op een incident. Deze duidt Maaroufi en anderen aan als leden van een netwerk. Die spiegelden hem een beter leven in het hiernamaals voor als hij bereid was paspoorten te smokkelen. Dat zijn verklaringen worden tegengesproken, zint hem niet. Als de zaak wordt geschorst, haalt hij uit naar zijn buurman . Het rijkelijk aanwezige blauw komt tussenbeide. Het proces gaat ruim een maand duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden