‘Veiligheid ingestorte hal Katowice onvoldoende’

In de zaterdag ingestorte beurshal van Katowice zijn de veiligheidsvoorschriften niet voldoende nageleefd. Zo functioneerden de nooduitgangen niet goed en moesten de vluchtenden de glazen ruiten stukslaan om naar buiten te kunnen....

Van onze correspondent Jan Hunin

Op het dak van de hal zou een zeven tot tien centimeter dikke ijslaag hebben gelegen. Die kan volgens Ziobro de ramp hebben veroorzaakt. Zondag had zijn collega Jerzy Polaczek, de minister van Infrastructuur, al gezegd dat het dak het vermoedelijk had begeven door de sneeuwophoping.

Mogelijk is door de warmte in het gebouw een deel van de sneeuw gesmolten. Het opnieuw bevroren water zou de stevigheid van de constructie hebben aangetast. Volgens Belgische overlevenden was een dag voor de ramp in de hal geplof te horen. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door het loskomen van elementen. De uitbaters van de hal, de Internationale Beurzen van Katowice, achten het mogelijk dat de ramp ontstond door constructiefouten.

Het officiële dodencijfer staat voorlopig op 62, onder wie één Nederlander. Zondag was er nog sprake van 66 doden. Vijf mensen worden nog vermist.

Een zoektocht met speurhonden leverde maandag geen nieuwe lichamen op. Een definitieve balans kan pas worden opgemaakt na het puinruimen. Eerst moet echter het gerechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp zijn afgerond.

Om vergelijkbare rampen te voorkomen zijn maandag op grote schaal de daken van hoge gebouwen op sneeuwophoping gecontroleerd. Minstens tien gebouwen, waaronder een hypermarkt van de winkelketen Tesco, zijn uit voorzorg gesloten. Het Poolse parlement werkt aan een wet die het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften zwaarder moet straffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden