Veilig mailen met de boze buitenwereld

Op internet loeren allerlei gevaren voor kinderen. Bedrijven springen in op de vraag naar kindveilige software. Zoals Maily, dat ouders laat bepalen met wie hun kind mailt.

DOOR CARLIJN VIS EN PETER VAN AMMELROOY

David Cameron wil een internet dat veilig is voor kinderen. De Britse premier onthulde deze week een voorstel om providers filters te laten aanbrengen die voorkomen dat porno op de gezinscomputer belandt.

Niet iedereen deelt het standpunt van Cameron dat het internet een kuisheidgordel om moet, voor álle gebruikers, om de viezigheid tegen te houden. Zeker niet, zeggen de tegenstanders, als er alternatieven bestaan.

Zoals Maily, dat een jaar geleden het licht zag. Met de app voor iPad bepalen ouders met wie hun kinderen e-mailen en kunnen ze nagaan wat ze versturen en ontvangen. Maily heeft inmiddels 85 duizend gebruikers.

Maily is bedacht omdat kinderen opgroeien met mobieltjes en tablets, zegt Dirk Schluter (32) van mede-ontwikkelaar Fonk in Amsterdam.

'Ouders downloaden gratis de iPad-app, maken voor het kind een Maily-account aan en kiezen de contactpersonen. Een kind kan meteen beginnen met tekenen en schrijven, niet met het toetsenbord maar met pennen en kleurstiften. Aan de tekening voegen ze stickers, stempels en achtergronden toe. Of een foto die ze maken met de camera van de iPad. Het plaatje mailt het kind dan naar bijvoorbeeld opa of oma. Die ontvangt het op haar normale adres, antwoorden kan via de online Maily-omgeving of via haar eigen Maily-account.'

Dus je kunt vanuit Gmail geen mail versturen naar tom@maily.com?

'Nee. Maily is een gesloten systeem, zo houden we het veilig en heeft de ouder complete controle over in- en uitgaande post. Als anderen op een bericht willen reageren moeten ze dat via onze website doen'

Hoe werkt zo'n gesloten systeem?

'De ouders zijn de enigen die een contactpersoon kunnen toevoegen en hebben in het parent dashboard volledige inzage in het mailverkeer. Het is mogelijk om van elk mailtje dat het kind verstuurt een kopie te ontvangen.'

Ben je bang dat bijvoorbeeld Google of Yahoo er met jullie idee vandoor gaat?

'Het mag natuurlijk geen exacte kopie zijn, maar als Google met GoogleKids begint, kunnen wij daar niet zo veel tegen doen. Het risico dat een idee wordt gejat, is er altijd, maar een andere optie is dat Google vindt dat wij goed bezig zijn en daar een aandeel in wil. Begin 2013 wonnen wij Seedcamp, een evenement op de Google-campus in Londen dat starters helpt om verder te groeien door ze te voorzien van startkapitaal, begeleiding en het opbouwen van een netwerk. Google is een van de financiers daarvan, dus de contacten zijn er.'

Waarom is Maily gratis?

'We wilden er in eerste instantie een betaalde app van maken, maar realiseerden ons gaandeweg dat de waarde zit in het aantal gebruikers. We hebben er nu 85 duizend, in Nederland, België, Engeland en Amerika. Samen hebben ze ruim een miljoen maily's verstuurd.'Daarom willen we nu eerst een groot bereik, daarna kunnen we eventuele functionaliteiten integreren die geld opleveren.'

Hoe verdienen jullie geld met Maily? Reclame ligt voor de hand.

'Het allerbelangrijkste is dat het kindergedeelte reclamevrij blijft. Altijd.

'In de omgeving voor de ouders kunnen we wel opties toevoegen die geld kosten, bijvoorbeeld nieuwe achtergronden, stempels en stiften die ze kunnen kopen voor hun kinderen. Of we vragen geld voor uitbreidingen, zoals de mogelijkheid om geluidsfragmenten en filmpjes toe te voegen aan een tekening.

'Maar de basis blijft altijd gratis. We praten nu met durfkapitalisten in de Verenigde Staten en via Seedcamp komen we ook in contact met geïnteresseerde investeerders. Met die partijen praten we nu over hoe we Maily groter kunnen maken. Tijdens die gesprekken zijn we duidelijk over de reclame-opties: het kindergedeelte van de app blijft reclamevrij.'

Maily is niet de enige dienst die kinderen in een veilige omgeving laat mailen. Alternatieven met dezelfde opzet zijn Zoobuh, MouseMail, KidMail, die werken via het web en met abonnementen. Kids Email (kidsemail.org) biedt als enige apps voor iOS en Android.

Maily is gratis en heeft de charmantste aanpak, met een vrolijke interface. Als een kind een mail verstuurt, ziet het een enveloppe op pootjes van afzender naar ontvanger gaan. De eenvoudige opzet nodigt uit tot experimenteren.

Maily is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Ze hoeven geen e-mailadressen te onthouden: aan elk contact is een portretfoto te koppelen. Kinderen kunnen berichten niet wissen. Controle blijft altijd mogelijk.

Bij registratie wordt om een e-mailadres gevraagd en een wachtwoord. Dat blijkt een wachtwoord te zijn voor Maily, niet die van je eigen account. Registreren via Facebook is ook mogelijk. Er is nog geen Nederlandstalige versie of eentje voor Android.

Ouders moeten op de iPad via de optie 'Beperkingen' wel de toegang tot 'volwassen' apps blokkeren. Anders gebeuren er alsnog ongelukken, zoals een voorval eerder deze maand in de VS liet zien. Daar kocht een baby van 14 maanden op eBay een auto. Sorella Stoute uit Oregon had zitten spelen met papa's mobieltje.

Maily: charmant, maar pas op dat je kroost geen auto's koopt

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden