Veilig land 'durft gokje te wagen'

Hoge werkloosheid, stijgende criminaliteit, bezuinigingen op verworven sociale rechten en politieke instabiliteit geven doorgaans voeding aan politiek radicalisme. Oostenrijk kampt met geen van deze problemen....

Oostenrijk is het op drie na rijkste land van Europa. De werkloosheid is de afgelopen jaren verder gedaald naar 4,3 procent, na Luxemburg de laagste van de Europese Unie. In geen Europees land is de jeugdwerkloosheid zo laag. De inflatie bedraagt slechts 0,4 procent.

Extreemrechts profileert zich met de leuze 'Oostenrijk eerst' en creëert het angstbeeld dat zijn inwoners aan welvaart zullen moeten inboeten als er meer buitenlanders komen. Het pleit daarom voor de sluiting van de grenzen voor immigranten. Haider weet zich hierin gesteund door 56 procent van de bevolking, bleek deze week uit onderzoek.

Uitbreiding van de Europese Unie is een schrikbeeld voor de FP & Ouml;. Haider vreest dat Oost-Europeanen massaal naar het in het hart van Midden-Europa gelegen land zullen komen om 'onze banen in te pikken'.

Van de acht miljoen inwoners is 10 procent van buitenlandse afkomst, inclusief West-Europeanen. Het aantal asielzoekers neemt de afgelopen jaren sterk af. In 1994 kwamen nog 19 duizend asielzoekers naar Oostenrijk, vorig jaar bedroeg hun aantal 10 duizend. Van de 70 duizend vluchtelingen uit ex-Joegoslavië heeft tweederde een baan.

'Ons land is veilig, ons land is sociaal. Het is een land waar mensen werk hebben.' Deze woorden sprak de sociaaldemocratische bondskanselier Viktor Klima deze week tijdens de verkiezingscampagne. Hij begrijpt niet waarom zijn landgenoten vallen voor een 'onberekenbare man' die 'ten onrechte angst zaait' en alleen 'chaos en instabiliteit' teweeg kan brengen.

Zijn partijgenoot in Haiders geboortestreek Karinthië, Helmut Manzenreiter, ziet het zo: 'Mensen die het goed hebben, durven een gokje te wagen.' Een aanhanger van Haider in Klagenfurt: 'Ik ben zo nieuwsgierig naar wat er in dit slaperige land gebeurt als Haider aan de macht komt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden