NieuwsKunstgras

Veilig alternatief voor rubberkorrels in kunstgras was in 2015 al voorhanden

Twee internationaal opererende bedrijven hadden in oktober 2015 al een veilig alternatief beschikbaar voor de rubberen kunstgraskorrels waarvan de veiligheid ter discussie is komen te staan.

In Nederland zijn zo'n tweeduizend velden bestrooid met de versnipperde autobanden. Beeld ANP
In Nederland zijn zo'n tweeduizend velden bestrooid met de versnipperde autobanden.Beeld ANP

De bedrijven waren ingesprongen op de nieuwe, strenge regels voor kunstgraskorrels die Nederland aanvankelijk wilde bepleiten bij de Europese Commissie. Mede na intensief protest van de producenten van de rubberkorrels paste Nederland zijn standpunt alsnog aan en verdween de strenge norm in Brussel van tafel.

Dit blijkt uit duizend pagina's aan documenten die de Volkskrant op basis van de Wet openbaarheid van bestuur heeft opgevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

In oktober 2015 vroeg een van de twee bedrijven, het Zwitserse Sekisui Alveo, aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een toelichting op de nieuwe eisen voor de kunstgraskorrels. Aanvankelijk gaf het RIVM een voor de fabrikant geruststellend antwoord: de eisen zouden strenger worden.

Strengere norm

Net als Sekisui Alveo had ook Terra Sports Technology BV zich voorbereid op een veel strengere norm voor kunstgraskorrels. Het in Sittard gevestigde bedrijf maakt korrels van kunststof, die ver onder de strengste norm voor producten met kankerverwekkende stoffen zouden blijven. Ze zijn wel zes tot zeven keer zo duur.

Door de overheid te benaderen, zette Sekisui Alveo een discussie in gang over de nieuwe eisen. De banden- en recyclingbranche reageerde daarop geschrokken omdat de overheid leek te hinten op een verbod van rubbergranulaat. Dat zou grote gevolgen hebben in Nederland, waar zo'n tweeduizend velden bestrooid liggen met de versnipperde autobanden.

Het vervangen van de vijftienduizend velden met rubbergranulaat in de hele Europese Unie zou 'miljarden' kosten. Dit liet de branche weten aan de vertegenwoordigers van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Volksgezondheid, Welzijn en Sport die op 27 oktober 2015 aanwezig waren voor een spoedoverleg bij recyclingfirma Granuband in Amsterdam.

Stevige lobby

Na een stevige lobby door de bandenbranche in Nederland en Europa en op verzoek van de Europese Commissie koos Nederland in december 2015 uiteindelijk voor de minst geruchtmakende oplossing. Het trok zijn pleidooi voor strengere eisen in - ook al kon dit volgens ambtenaren worden onderbouwd door de regels van de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens VWS-minister Schippers heeft de overheid zich bij het bepalen van zijn standpunt niet laten beïnvloeden door de bandenbranche.

Doordat de normen niet werden verzwaard, bleven de productie en aanleg van de gebruikelijke kunstgrasvelden doorgaan. Wel laat de Europese Commissie onderzoeken of de norm voor kunstgraskorrels niet alsnog moet worden aangepast. Het RIVM, dat vorig jaar twee maanden onderzoek deed naar honderd Nederlandse kunstgrasvelden en concludeerde dat sporten op zulke velden veilig is, pleit voor het aanscherpen van die regels.

Hoe de lobby het rubber in het gras hield

Nederland wilde de strengste norm voor kunstgraskorrels. Toch ging het in Brussel overstag. Dit blijkt uit 1.000 pagina's aan correspondentie, rapporten en e-mails. Lees hier de hele reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden