VEH verbijsterd over vrijlaten ozb

HILVERSUM (ANP) - De Vereniging Eigen Huis (VEH) is verbijsterd over het akkoord over het opheffen van de limiet op de onroerendezaakbelasting (ozb) en overweegt juridische stappen. Dat heeft de VEH dinsdag gezegd in het Radio 1 Journaal.

De VEH reageert hiermee op het bestuursakkoord dat minister Guusje ter Horst en staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) maandag hebben gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeente.

Sinds vorig jaar geldt een regeling waarin geldt dat de ozb jaarlijks maximaal 2,75 procent mag stijgen. Nu die limiet weer wordt vrijgegeven, vreest de vereniging van huiseigenaren dat in veel gemeenten de ozb 20 tot 40 procent omhoog gaat, aldus een woordvoerder.

Onbegrijpelijk

De VEH denkt na over gerechtelijke stappen. De vereniging voelt zich gesterkt in een recente uitspraak van de rechter in een soort gelijke zaak over rioolrechten. Toen stelde de rechter vast dat het onredelijk is om huiseigenaren te belasten op basis van de waarde van hun huis. Juristen gaan nu uitzoeken of die uitspraak gebruikt kan worden om het akkoord van maandag tegen te houden.

De VVD vindt het onbegrijpelijk dat gemeenten weer de vrijheid krijgen om de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) te bepalen. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Willibrord van Beek zal dit leiden tot hogere ozb-heffingen. ,,Voor huizenbezitters en bedrijven zal dit zeer nadelig uitpakken'', aldus Van Beek dinsdag.

Het CDA, dat eerder met de VVD het ozb-plafond invoerde, ondersteunt nu het plan om gemeenten vrij te laten. Volgens CDA-Kamerlid Marleen de Pater zijn gemeenten gebaat bij meer ruimte. Volgens haar dient het gemeentebestuur zich wel volledig te verantwoorden over de financiële keuzes aan de gemeenteraad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden