Recept

Veggie-erwtensoep met paddenstoelen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: veggie-erwtensoep (hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen).

Foto Studio V

Oké, januari is snert, al vind ik het een stuk beter dan die opgelegde vrolijkheid van december. Het is bovendien de ideale maand voor die andere snert: erwtensoep. Verwarmend, goedkoop en eenvoudig te maken. Bovendien zijn de gedroogde erwten, knolselderij, prei en winterwortel die erin gaan, hartstikke gezond. Wat wil een mens nog meer? Nou, een lekkere erwtensoep zonder vlees, schrijven lezers me.

Niks bijzonders, want de oorspronkelijke erwtensoep bevatte echt geen enorme hamschijven, hele worsten of karbonades. Wel wat 'restdelen' van de najaarsslacht: een varkenspootje ('kluif') of ribbetje, staartje of oortjes. Later in de winter hoogstens een stuk zout rookspek of gerookte worst.

Zeker als je er (rogge)brood bij eet, is erwtensoep eiwitrijk krachtvoer: voor de voedingswaarde is vlees niet nodig. En voor de smaak? Ook niet echt.

Loethe Olthuis Foto Studio V

Dit is een update van het vega-erwtensoeprecept dat ik eerder voor deze rubriek heb gemaakt. Zelfs wederhelft Ronald vindt 'm lekker. De vleessmaak kun je benaderen door toevoeging van paddenstoelen, die tjokvol zitten met de ongrijpbare, natuurlijke smaakversterker umami. Voeg wat verkruimelde, gedroogde paddenstoelen toe, paddenstoelbouillonblokjes of mijn favoriet: de bospaddenstoelenbouillonpasta van Vitam.

En mis je toch de worst? Er zijn prima vegaversies.

Bereiding

Was de erwten grondig in een zeef. Breng ze aan de kook in een ruime pan met de uisnippers, knoflook en een ruime vingerkoot water erboven. Voeg na 45-50 minuten kooktijd, als de erwten al gaar worden, de paddenstoelen, -pasta of -bouillonblokjes, prei, knolselderij en wortelplakjes toe. Laat doorkoken tot de groenten en erwten zacht zijn.

Pureer de soep met de staafmixer, zo grof als je het lekker vindt. Voeg, als de soep te dik is, heet water toe: bedenk dat de soep niet alleen lekkerder, maar ook dikker wordt als je hem een dag laat staan. Roer er een klont roomboter of een scheut olijfolie door en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met selderij.

Serveer met (rogge)brood.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
500 g spliterwten
1 grote ui, grof gesnipperd
1-2 tenen knoflook, gehakt
2 volle eetl. Vitam bospaddenstoelenpasta (natuurwinkel) of 2 paddenstoelbouillonblokjes of 20 g gedroogde paddenstoelen
2-3 preistengels, in ringen
1 middelgrote selderijknol, in dobbelsteentjes
2 flinke winterwortels, in dunne halve plakjes
boter of olijfolie
1 bosje selderij, grof gehakt

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Foto Loethe Olthuis
Meer over