Vegetatie anders na uitsterven diersoorten

Het uitsterven van veel grote landdieren in Australië, zo'n 50- tot 45 duizend jaar geleden, zorgde voor een verande- ring in de plantensoorten en een toename van het aantal bosbranden in Australië. Veel onderzoekers dachten juist dat de dieren uitstierven doordat de vegetatie veranderde.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER VIRGINIA GROENENDIJK

AMSTERDAM - Onderzoekers van het Nederlands instituut voor zeeonderzoek NIOZ reconstrueerden met Australische collega's zowel het klimaat als de plantensamenstelling in ZuidOost Australië in de tijd dat de grote landdieren daar leefden.

De wetenschappers schrijven in Nature Geoscience dat er lange tijd (68- tot 31 duizend jaar geleden) veel grasachtige planten groeiden, maar dat er ongeveer 43 duizend jaar geleden een toename was van struiken en bomen. Die toename volgde op de periode dat de grote dieren in Australië verdwenen. Bovendien bleek het klimaat destijds behoorlijk stabiel.

Dat het uitsterven van de grote dieren de vegetatie heeft veranderd, en niet andersom, lijkt hoogleraar aardwetenschappen Cor Langereis van de Universiteit Utrecht aannemelijk. 'Dit is een behoorlijk exacte onderzoeksmethode', stelt hij.

Nu de planten en het klimaat zijn 'vrijgesproken' van het uitsterven van grote dieren zoals grote loopvogels, kangoeroes en buideldieren, neigt co-auteur Stefan Schouten van het NIOZ naar 'de invloed van menselijk toedoen'. Het uitsterven van de megafauna viel ongeveer samen met de aankomst van de eerste mensen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden