Recept

Vegetarische traybake van nazomergroenten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Traybake van nazomergroenten (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Studio V

Na smoothies, fotowaardige ontbijtjes met oergranen en eten uit een kom (of zelfs uit een eetbare kom) is er nu een nieuwe trend: de 'traybake'. Gewoon: ingrediënten uitspreiden op de ovenplaat, zout, kruiden en olijfolie erover en bakken maar. Eigenlijk weinig meer dan een variatie op geroosterde groenten, met als verschil dat een traybake een volledige maaltijd is.

Veel culinaire vaardigheden heeft u er niet voor nodig, terwijl het resultaat verrukkelijk is. Mits u zich aan een paar simpele regels houdt. Spreid de groenten uit op de bakplaat zodat ze zoveel mogelijk naast en niet op elkaar liggen: anders gaan ze stoven in plaats van roosteren en hebben ze niet die lekkere, bruin-krokante randjes. Niet zwart, dan zijn ze verbrand. Varieer met groenten. Stevige en of koolhydraatrijke groenten als pompoen of (zoete) aardappel geven het lekkerste gekarameliseerde smaakje.

Dit recept is een vegetarische traybake met kidneybonen, maar u kunt ook blokjes (gerookte) tofu op de bakplaat leggen, of stukjes kipdijfilet of visfilet (vis hoeft maar 10 minuten te roosteren), of plakjes chorizo of gehakte ansjovisjes voor extra umami. U kunt ook verse tijm, rozemarijn, oregano of een kruidenmengsel als ras el hanout gebruiken. De smaken trekken in de groenten, breng de traybake dus flink op smaak.

Loethe Olthuis Beeld Studio V

Bereiding

Kook de aardappeltjes ongeveer 10 minuten tot ze bijna zacht zijn. Spoel ze in een vergiet onder de koude kraan af, laat ze uitlekken. Maak de groenten schoon (pompoenpitten eruit, schillen hoeft niet) en snijd ze in even grote stukken: aubergines en courgettes in dikke halve plakken, paprika's in repen, uien in parten en pompoenen in sikkelvormige plakken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie, pesto, knoflook en een halve theelepel zout goed door elkaar. Hussel dit met de bonen door de groenten en aardappeltjes en spreid ze uit op de bakplaat, sprenkel alle pesto-olie eroverheen. Zet de bakplaat 35 minuten in het midden van de oven tot de groenten zacht zijn met iets bruine randjes. Schep ze halverwege nog een keer om met eventueel wat extra olijfolie. Zet zonodig nog even de ovengrill aan. Zet de plaat op tafel en eet direct.

volkskeuken@volkskrant.nl

Traybake met kidneybonen en nazomergroenten. Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten:

- 300 g krielaardappels in de schil, grote gehalveerd

- 1 oranje pompoen (1 kg)

- 1 aubergine

- 1 courgette

- 2 paprika's (rood en groen)

- 2 uien, gepeld

- 75 ml olijfolie

- 3 volle eetl. pesto (pot of zelfgemaakt)

- 2 tenen knoflook, fijngehakt

- 1 blikje kidneybonen, uitlekgewicht 125 g, afgespoeld, uitgelekt

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden