Vegetarische kerstpizza

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Kerstpizza met geroosterde wintergroenten en basilicum. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Loethe Olthuis

In de geest van de klimaattop: een kerstgerecht zonder beest. Met Hollandse groente van het seizoen, veel duurzamer wordt het niet. Veel lekkerder overigens ook niet, die vleeseters trekken zich straks de haren uit het hoofd van spijt. Deze 'pizza' is supersimpel te maken. U kunt de groente zelfs een dag eerder roosteren en het deeg, dat heel snel klaar is, 's morgens kneden. Vóór het voorgerecht uitrollen, hup de kaas en groente erover en als de soep op is, is de pizza klaar.

Ingrediënten

* 1/2 kleine oranje pompoen (550-600 g), pitten en draden eruit
* 2 pastinaken, geschrapt
* 1 winterwortel, geschrapt
* 2 rauwe bietjes, geschild
* olijfolie
* 1 theelepel gedroogde tijm
* 2 tenen knoflook, fijngehakt
* 1 eetlepel Italiaanse kruiden
* 150 g magere (biologische) kwark
* 300 g zelfrijzend bakmeel (+ 3 eetlepel extra)
* 200 g versgeraspte belegen boerenkaas of parmezaan
* 1 dun preitje, in ringen
* 1 flink bosje basilicum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen met schil, de pastinaak, wortel en bietjes in reepjes ter grootte van kleine (Franse) frietjes. Meng in een kleine ovenschaal de bietenreepjes met 2 eetlepels olijfolie, de tijm en 1/5 theelepel zout. Meng de rest van de groentereepjes in een grote lage ovenschaal met 1 volle theelepel zout, de gehakte knoflook, de Italiaanse kruiden en 9 eetlepels olijfolie.

Zet de groente 20 tot 25 minuten in het midden van de oven (tegelijk of na elkaar), schep halverwege om. Laat afkoelen. Klop de kwark met 1 volle theelepel zout en 6 eetlepels olijfolie goed door elkaar. Meng in een grote kom het kwarkmengsel met 4 eetlepels water door het bakmeel en kneed goed door tot het een samenhangende bal is. Rol in plastic folie. Zet groente en deeg tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven opnieuw tot 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht met bakmeel en rol het deeg uit tot een lap, ongeveer zo groot als de bakplaat. Leg de deegplak op het bakpapier en druk het deeg uit tot in de hoeken. Bestrooi het deeg met kaas. Verdeel alle groentereepjes met de achtergebleven olie erover. Hussel de preiringen met 1 eetlepel olijfolie en verdeel ze over de groentereepjes. Bak de pizza in 30 minuten in het midden van de oven, tot de groente nét zacht is en de bodem knapperig. Haal de pizza eruit, druppel er eventueel wat olijfolie over en knip de basilicumblaadjes erboven fijn. Schuif op een schaal en snijd aan tafel in vierkanten. Eet met een veldsla-rucolasalade.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden