Vegetarische Aziatische kipmaaltijd

Het is natuurlijk een waagstuk: voor een stel notoire lekkerbekken en kenners van de Aziatische keuken een uitgebreide Indonesische maaltijd koken en wel zónder vlees. Goed, met een grote schaal gado gado en satésaus kom je ook een heel eind, maar het echte werk bestaat voor niet-vegetariërs toch uit ajam pangang, rendang of smoor, en knapperige rempeh-balletjes. Hoe maak je eten dat tegemoet komt aan het verlangen naar gebakken kippenpootjes, gestoofd vlees en gehaktballetjes met kokos, zonder dat je op dood beest zit te kauwen?

Pay-Uun Hiu
© thinkstock Beeld
© thinkstock

Ingrediënten

Voor twee personen:
1 zakje vegetarische kipstukjes (300 g)
3 eetl. lichte sojasausolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
stukje gember, geschild en fijngehakt
1/2 - 1 rode peper, zonder zaad en zaadlijsten, fijngehakt
1 middelgrote ui, gesnipperd
geraspte schil van 1 limoen
1 theel. ketoembar
3/4 theel. djinten
3 eetl. lichte sojasaus
3 eetl. zoete ketjap
sap van 1 limoen
2-3 dl water
zout, peper
De jongste generatie oosterse vleesvervangers (en vis!) zoekt naar meer authenticiteit. In het vriesvak van toko Dun Yong in Amsterdam liggen vegetarische garnalen, krabsticks, kippenpoten en kippenvleugels, en zelfs stukken vegetarische eend.

Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd, maar bij een voorlopige tussenstand zijn de stukjes kip van Gourmet's Vegi uit Taiwan mijn favoriet. Sowieso is het lastig niet-vlees lang te stoven. Tofugehakt, gedroogde sojabrokken of stukken seitan worden echt niet lekkerder als je ze een uurtje of meer laat sudderen. De vegetarische kipstukjes van Gourmet's Vegi blijven wel behoorlijk stevig en zijn zelfs door de notoire lekkerbekken uitbundig geprezen. Daar moet je wel zelf flink kruiden en smaakmakers bij doen, maar dat geldt ook voor een goeie rendang of kipcurry.

Deze kipstukjes zijn buiten Amsterdam natuurlijk wat lastig te vinden, maar op tokowijzer.nl (een briljante wegwijzer voor een bezoek in de Aziatische winkel) staan adressen van goed gesorteerde toko's in het hele land.

Marineer de kipstukjes in 3 eetl. lichte sojasaus. Verhit een braadpan, doe er de olie in en laat die warm worden. Fruit knoflook, gember, rode peper en ui. Voeg limoenrasp, djinten en ketoembar toe en roer er dan de kipstukjes door. Laat ze even licht kleuren. Doe het limoensap, de sojasaus en de zoete ketjap erbij en dan 2-3 dl. water. Laat even opkoken, draai het vuur laag en laat het geheel onder af en toe roeren een uurtje sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met rijst en een groentegerecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden