Vegetarisch vlees

Schrijver Voskuil had succes met zijn oproep om hem geld te sturen voor een advertentie. Hij adverteerde in de krant zijn boosheid....

Moderne varkenshouders begrijpen niets van deze plotselinge weerzin tegen hun bedrijfstak. Ze hebben varkens gefokt die juist bij uitstek geschikt zijn voor levenslange gevangenschap in een oersaaie benauwde omgeving, zeggen ze. Varkens die het helemaal niet erg vinden, want ze hebben nog maar heel weinig hersens. Die zijn er uitgefokt. De herseninhoud van een modern varken is nog maar een kwart van die van een ouderwets wild zwijn.

Dat zeggen de niks-aan-de-handmannen van de bio-industrie. Ze zijn al zover dat ze varkens kunnen mesten die niet kunnen lopen. In een recordtijd groeien ze uit tot tonronde bonken vlees, eenvoudig door ze groeihormonen toe te dienen. Die hormonen worden gemaakt door genetisch betoverde bacteriën. De wetgever houdt toepassing nog tegen, anders waren die varkens er al.

Protesteren kan in de krant, maar effectiever in de winkel. De portemonnee is het krachtigste wapen. We hoeven het maar een half jaar vol te houden, niks meer kopen uit de bio-industrie, dan ligt die plat.

Voor wie even niet weet wat je anders zou kunnen eten dan een speklapje, onderzochten we een plantaardig product dat nadrukkelijk op vlees wil lijken en een eiwitproduct dat mogelijk een voorloper is van een heel nieuw soort voedsel.

Tivall Roerbak Chicken Style of Beef Style is een bakje vlokken die op stukjes vlees lijken. Gemaakt van sojabonen, tarwemeel, kippeneiwit (van plantaardige kippen?), aardappelmeel, rijst en smaakstoffen. Het andere is Quorn. Wordt ook aangeprezen als vlees. Bijvoorbeeld als gehakt of als saté of pepersteak. Quorn wordt gemaakt uit eiwitrijk schimmel.

We deden een proef. We kookten een soepkip en sneden het vlees in heel kleine stukken. In wat olijfolie in een wok bakten we daarna tegelijk snippers ui, stukjes Quorn, stukjes plantaardige kip van Tivall en stukjes echte gekookte kip. Iedereen een blinddoek om en proeven. Wat blijkt uit dit wetenschappelijk onderzoek? Onze proevers konden het onderscheid tussen echte kip en plantaardige kip niet maken en Quorn werd alleen maar herkend aan de korrelige structuur. Toen we van echte kip ook korrels sneden kon Quorn ook voor kip doorgaan en andersom. We komen er op terug en stellen intussen de brutale vraag: waarom willen plantaardige producten zo graag op gebakken beest lijken? Waarom smaken ze niet naar vers hooi of zeewind of een Iers meisje?

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden