Vegers in Den Haag mogen staken

amsterdam De straatvegers in Den Haag mogen staken tijdens de ‘Koninginnenach’ en Koninginnedag. Dat heeft de rechter gisteren bepaald in het kort geding dat de gemeente tegen de vakbonden AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak heeft aangespannen....

Den Haag wilde de staking verbieden omdat het volgens de gemeente onverantwoord is om de straten na de traditionele Haagse Koninginnenach niet te vegen. Er zouden ongelukken kunnen ontstaan met glas dat op de straten blijft liggen. De rechter vindt dat de bonden voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om ongelukken te voorkomen, en stelde hen in het gelijk.

De gemeente Den Haag is teleurgesteld over de uitspraak en wil nu zo snel mogelijk afspraken maken over de inzet van calamiteitenteams. Deze moeten in actie komen op het moment dat de brandweer, politie of GGD gevaarlijke of onhygiënische toestanden aantreft in de stad.

Behalve in Den Haag wordt er op Koninginnedag in Amsterdam niet schoongemaakt. Daar legt het personeel van de reinigingsdienst het werk op 30 april voor 24 uur neer. In Utrecht gaan de vuilnismannen en straatvegers van 1 tot en met 5 mei staken. Amsterdam en Utrecht zullen niet naar de rechter stappen.

De stakingen van de reinigingsdiensten zijn onderdeel van een serie acties die de vakbonden voor overheidspersoneel voert voor een betere cao. De bonden eisen prijscompensatie van 1,5 procent in 2009 en 1,25 procent in 2010. Ook willen ze werkzekerheid voor het personeel. Vooralsnog zeggen de gemeenten de gevraagde werkzekerheid niet te kunnen bieden en hanteren ze de nullijn.

Het conflict over de ambtenaren-cao sleept zich inmiddels elf maanden voort. Misschien dat daarin volgende week verandering komt. Volgens vakbondsonderhandelaar Ruud Kuin beginnen de gemeenten in beweging te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden