Vegavlug

Vlees eten begon Leanne (16) een jaar geleden tegen te staan. 'Zo'n dier heeft óók geleefd. En het had nog kunnen leven.' Vlees eten is niet nodig, wil de Schiedamse maar zeggen....

JACOMIJN DE RAAD

Al tien maanden kookt haar moeder dus vegetarisch. Vooral groenteschotels, omdat Leanne geen vis lust. Moeder Yvonne (50) en vader Gé (45) eten gewoon mee, maar vullen hun menu geregeld aan met vlees of vis; Leanne op haar beurt bijt braaf in pizza's met blokjes ham of vegaschnitzels.

Er is maar één maar, schrijft haar moeder aan de Volkskeuken. 'Uiteraard heb ik veel vegetarische kookboeken geraadpleegd. Wat mij steeds opvalt: de bereidingstijd van vegetarische gerechten is zeer lang.' Alle verse groenten moeten worden gewassen en klein gesneden, zaden en noten moeten worden fijngehakt.

'Eerder als regel dan als uitzondering' is ze daardoor telkens meer dan een uur kwijt. Wat niet erg is als je de tijd hebt, maar Yvonne heeft twee banen. Daarom vraagt ze: hebben wij vegetarische recepten die niet meer tijd vergen dan twee ... drie kwartier? Er zijn een paar taboes: vis, tomaat, gekookte witlof en griesmeel (ook couscous). Gé en Leanne houden niet van salades, maar Yvonne is er dol op.

We zóuden die vraag zelf kunnen beantwoorden, maar we spelen hem graag door. U bent immers met meer dan wij. Stuur uw vegavlugge recepten naar de Volkskrant, t.a.v. De Volkskeuken, Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam - en zet in de linkerbovenhoek VV. De leukste komen

in de krant, en we sturen ze allemaal door.

Wij geven de aftrap met een minestrone (uit Kook Ook van het Nederlands Zuivelbureau), die snel klaar is omdat er geen gesneden kool in hoeft. Italiaanse groentesoep, vooraf voor 4 of maaltijd voor

2: 1 ui, 5 peentjes of 1 kleine winterwortel, 1 dunne prei, 2 stengels bleekselderij, 3 eetlepels (olijf)olie, blikje tomatenpuree (70 gram), liter bouillon (van blokjes), 75 gram macaroni of andere kleine pasta, 100 gram doperwtjes (diepvries), 200 gram witte bonen (potje), zout, peper, 75 gram geraspte oude Goudse kaas, pesto.

Snipper de ui; maak de groenten schoon, snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een grote pan en laat ui en groenten al roerende 3 minuten

fruiten op matig hoog vuur. Tomatenpuree erdoor, bouillon erbij; breng aan de kook. Laat de soep 5 minuten zacht koken (deksel schuin op de pan). Macaroni en doperwtjes erbij, even roeren, nog 10 ... 15 minuten laten koken. Roer de uitgelekte witte bonen door de soep en laat ze 2 minuten meewarmen. Breng de soep op smaak met peper en weinig zout, en circa één eetlepel pesto (of 2 3 eetlepels fijngehakt basilicumblad). Bestrooi de soep aan tafel met geraspte kaas. Eet er lekker stevig brood bij (bruin stokbrood, of ciabatta) met olijven. Vleeseters voegen uitgebakken blokjes ontbijtspek toe, of stukjes gaar soepvlees, ham of salami.

Jacomijn de Raad

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden