Recept

Veganistische rijstnoedelroerbak

Volkskeuken

Rijstnoedelroerbak (Hoofdgerecht voor 2 personen).

Foto Studio V

Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton is veganist. Dat vindt hij beter voor het milieu, vertelde hij de BBC onlangs. Dat is nu echt goed nieuws. De coureur maakt zich zorgen over de vervuiling door de vleesindustrie. Zou het helpen?

Foto Studio V

Matthijs Kettelerij van adviesorganisatie Milieu Centraal rekent het graag voor me uit. Een vegetariër bespaart bijna 500 kg CO2-uitstoot per jaar (afhankelijk van de hoeveelheid zuivel die hij eet). Een veganist bespaart 900 kg CO2. Ga je uit van een race van 315 kilometer dan produceert Hamilton rond de 680 kg CO2. Dat is ruim tweederde van wat hij op een jaar met zijn dieet bespaart. Omdat je niet in je eentje kunt racen, moet je de uitstoot van zo'n negentien andere auto's erbij optellen. Kom je naar schatting op 13.570 kg CO2-uitstoot per wedstrijd, waarbij Hamilton en zijn concurrenten 4.850 liter brandstof opslokken.

Hamilton heeft ook een privéjet, bleek deze week uit de Paradise Papers, waarmee hij zo'n 17 miljoen euro belasting zou hebben ontdoken. Met zulke veganisten heb je geen vleeseters meer nodig. Wij maken dus een roerbak met platte brede rijstnoedels. De voorbereidingen vergen wat tijd, maar als alles klaarstaat, komt het neer op snelheid en timing.

Ingrediënten
- halve selderijknol
- 200 g rijstnoedels (toko)
- arachideolie
- stukje gember, geschild en fijngehakt
- 3 lente-uitjes in schuine ringen
- halve - 1 rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt
- 100 g shiitake, in plakjes
- 100 g doperwten (diepvries)
- 2 eetl. rijstwijn
- 3 eetl. lichte sojasaus
- 150 g paksoi, in reepjes
- 15 g verse munt, fijngehakt
- 30 g verse koriander, fijngehakt
- 50 g pinda's, ongezouten, fijngehakt
- zout, peper
- sesamolie

Bereiding

Schil de knolselderij en snijd in plakken van een halve centimeter. Rook ze zo'n 15 minuten in een rookoventje of -pan (of neem gerookte tofu, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel). Snijd de plakken in dunne reepjes. Kook de rijstnoedels tot ze beetgaar zijn (in zo'n 5 minuten), spoel af met koud water en laat uitlekken. Verhit de wok. Verwarm de olie en fruit gember, lente-ui en rode peper. Roerbak de selderij, de shiitake en de doperwten. Voeg rijstwijn en sojasaus toe. Bak de paksoi mee en daarna de noedels (spoel ze even af met koud water als ze aan elkaar kleven). Roerbak tot alles goed warm is. Voeg dan de munt, koriander en pinda's toe. Breng op smaak. Druppel wat sesamolie eroverheen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over