Vegaburgers

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag vegaburgers (voor 6 à 7 burgers)

Vegaburger. Beeld Pay-Uun Hiu

'Je moet ook geen bonen of pompoen gebruiken, dat wordt veel te slap', zegt vriend P. als hij hoort over mijn mislukte burgers. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met land- en tuinbouwinnovaties en in onze gesprekken over eten drukt hij zich graag uit in termen van vezels, structuur en vorm.

Zo ook over zijn nieuwste aanwinst, een vintage Braun sapcentrifuge die hij voor 5 euro op de kop heeft getikt. Na het centrifugeren van wortels voor een paar glaasjes sap, was er nog de bijvangst van wortelrasp. 'Dat zijn vezels waar je uitstekende burgers van kunt maken', verzekert P. me. Mooie structuur, niet te nat, niet te droog. Met ei, falafelmix en gehakte noten produceert hij een schaal smakelijke wortelburgers.

Een paar klikken op Marktplaats verder ben ik ook een vintage Braun rijker. Wortels zijn in een mum van tijd getransformeerd tot sap en een bak schaafsel.

Het vinden van falafelmix of -poeder is ingewikkelder. In de Turks-Marokkaanse supermarkten in Amsterdam-Oost en omstreken vind ik falafelmix van het merk Chtoura, een mengsel op basis van gemalen kikkererwten, bonen en kruiden. Een alternatief voor buurten met een wat minder multicultureel winkelaanbod is een paar eetlepels kikkererwtenmeel en paneermeel mengen met kruiden naar eigen smaak. Daar kun je alle kanten mee uit; ik vind zelf de combinatie van kerrie, seroendeng (geeft ook weer iets meer stevigheid aan de burger) en verse koriander of peterselie geslaagd.

Bereiding

Schil of was de wortels en haal ze door de sapcentrifuge. 1 kilo geschrapte wortels levert 385 gram wortelrasp op (en 450 milliliter sap). Doe de wortelrasp in een schaal en vermeng met de eieren, kikkererwtenmeel, paneermeel, fijngehakte noten, kerrie, verse kruiden, zout en peper. Kneed goed en vorm platte burgers. Maak ze niet te dik, dan worden ze bij het bakken niet warm van binnen. Ca. 60 gram per stuk is het beste. Gebruik eventueel een metalen ring om ze rond te krijgen.

Voor een extra knapperig korstje: haal de burgers achtereenvolgens door een bakje (kikkererwten)meel, losgeklopt ei en een bakje paneermeel. Bak de burgers ca. 7-8 minuten in olie of boter. Serveer op een broodje bij salade.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 250 g. wortelschaafsel
- 1 ei
- 2 eetl. kikkererwtenmeel
- 2 eetl. paneermeel
- 2 eetl. seroendeng (pinda's eruit halen of fijnhakken)
- 70 g. cashewnoten, fijngehakt
- 30 g. koriander of peterselie, fijngehakt
- 2 theel. kerrie
- zout, peper
- olie of boter
Eventueel:
- 1 bakje meel
- 1 bakje losgeklopt ei
- 1 bakje paneermeel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden