Recept

Vega-koolrolletjes met zelfgemaakte nepkaas

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Vega-koolrolletjes met zelfgemaakte nepkaas (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Studio V

Gelukkig nieuwjaar Volkskeukenlezers! Heeft u nog goede voornemens? Ik wel: ik wil geld besparen, de wereld redden en slank en sterk worden. Daarvoor hoef ik niet veel te doen: het is vooral minder kopen en verbruiken. En sporten, dat wel.

De wereld redden kan in de keuken beginnen: minder vlees en zuivel eten scheelt al veel voor je ecologische voetafdruk. Veganistisch is lekker, maar je moet er wel bite aan geven. Bijvoorbeeld met kruiden en zongedroogde tomaat. De nep-strooikaas is geïnspireerd op een recept van Mme ZsaZsa, de koolrolletjes zijn van mezelf.

Tallina van den Hoed. Beeld Studio V

Bereiding

Snijd met een mesje de kern van de kool los. Wrik voorzichtig de buitenste 12 tot 14 koolbladeren los, zodat ze heel blijven. Snijd de harde nerf eruit en dompel ze 2 minuten in kokend water, zodat ze zachter zijn.

Snipper ui en knoflook en fruit ze even in olijfolie. Snijd wortel en bleekselderij in blokjes en doe ze bij de ui. Snijd de rest van de kool in dunne reepjes en voeg ze toe. Giet er een scheutje water bij en roer alles goed door. Snijd de paprika in blokjes en de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Giet de kikkererwten af en roer ze door de groenten. Roer er twee volle lepels gekookte rijst door. Breng op smaak met paprikapoeder, peterselie, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in en leg een koolblad voor je op een plank. Schep twee lepels groentevulling op het koolblad en vouw de zijkanten eromheen. Rol het blad vervolgens voorzichtig maar strak op, zodat je geen vulling meer ziet. Leg het rolletje met de naad naar beneden in de schaal. Herhaal dit met alle koolbladeren. Giet de gezeefde tomaten erover.

Zet 20 minuten in de oven. Voor de nep-parmezaan pak je nu de keukenmachine. Doe de cashewnoten, het knoflookpoeder en de gistvlokken erin en pulseer of hak ze tot het fijn en korrelig is. Dat is lekker! Bewaar het in een schoon potje in de koelkast. Eet de koolrolletjes met de rijst en de nepkaas.

Bekijk ook de video van de bereiding via volkskrant.nl/kijkverder

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten
1 groene (savooie)kool
300 g rijst, gekookt
1 ui
1 teen knoflook
olijfolie
100 g wortel
1 stengel bleekselderij
1 rode of gele paprika
5 zongedroogde tomaten op olie
1 blik kikkererwten
1 theel. gerookt paprikapoeder
5 takjes peterselie, gehakt
zout, peper
200 ml gezeefde tomaten
200 g geroosterde gezouten cashewnoten
2 theel. knoflookpoeder
3 eetl. gistvlokken (natuurwinkel)

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.