Vega-biryani (rijstgerecht) van ZsaZsa

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Vega-biryani (rijstgerecht) (Hoofdgerecht voor 4 personen).

Foto Studio V

Ik werd fan van Mme Zsazsa toen ik in België woonde. Haar grappige blog in vet Vlaams over kinderen, groente en wat je met een naaimachine allemaal kan, hielp me inburgeren, want dat Vlaams, amai sè, dat spraken ze in mijn dorp ook.

Tallina van den Hoed Foto Studio V

Nu woon ik weer in Nederland en schrijft Mme Zsazsa, ook wel bekend onder de naam Kim Leysen, meer dan slechts een blog. Het kookboek Honger! (WPG Uitgevers, €24,99) staat vol gezinsvriendelijke vegetarische gerechten. Een prima inspiratiebron voor iedereen die vlees (en zuivel) wil mijden.

Die vega-parmezaan zag er prima uit, maar toen ik dit recept voor biryani zag, wilde ik dat beslist met u delen.

Bereiding

Rooster de amandelen in een ovenbestendige pan tot ze bruinen. Houd ze apart. Rooster 2 theelepels komijnzaadjes en alle korianderzaadjes tot ze beginnen te geuren, vijzel ze daarna grof.

Doe wat olie in die pan en bak het laurierblaadje, de laatste komijnzaadjes en de zaadjes die u uit de kardemompeulen hebt gepulkt. Snipper 1 ui en bak die mee tot hij bruint: dat duurt zo'n 10 minuten. Snijd, pers en rasp in die tijd knoflook, gember en rode peper en doe die bij de uien. Voeg kaneel en de gevijzelde specerijen toe en bak even mee.

Doe dan de groente erbij en zo veel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen tot de groente gaar zijn. Voeg citroensap, zout en peper toe. Proef. Roer de rozijnen erdoor.

Ingrediënten
1 handje geschaafde amandelen
3 theel. komijnzaad
2 theel. korianderzaad zonnebloemolie
1 laurierblad
3 kardemompeulen
5 grote uien
2 teentjes knoflook
2 theel. geraspte gember
1 rode peper
1/2 theel. kaneel
250 g wortels in plakjes
300 g aardappel in blokjes
200 g diepvriesdoperwtjes
sap van een 1/2 citroen
zout
peper
50 g rozijnen
350 g basmatirijst
mespunt saffraan
10 takjes peterselie (of koriander), gehakt

Foto Tallina van den Hoed

Zet de oven alvast op 160 graden. Kook de rijst in 700 ml water met zout en de saffraan gaar: het water is dan geheel geabsorbeerd.

Schep de rijst op de groente. Dek de pan af met wat aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven. Snijd de 4 uien in ringen en bak ze, met een snuf zout, in wat olie langzaam zacht en bruin.

Verdeel de gebakken uien, de amandel en de gehakte peterselie erover. Zo al lekker, maar met yoghurt nog beter.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.