Veevoersector sjoemelt op grote schaal

In de veevoersector wordt structureel en op grote schaal gefraudeerd. Medewerkers van de AID, de opsporingsdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, noemen de varkenssector 'één van de grootste afvalverwerkers van Nederland'....

Dat stellen onderzoekers van het Korps Landelijke Politiediensten en het ministerie van Milieubeheer in het anderhalf jaar geleden al verschenen rapport Inventarisatie Milieucriminaliteit. Het rapport werd maandag door actiegroep Wakker Dier gepubliceerd op haar website. Eerder weigerde minister Donner van Justitie de notitie openbaar te maken . Zijn ministerie wil 'in het belang van de opsporing' geen reactie geven.

In de complete milieusector wordt op grote schaal gefraudeerd, aldus het rapport. Niet alleen de veevoersector, maar ook in de afvalverwerking, de asbestverwijdering en de bodemsanering stapelen de fraudegevallen en -verdenkingen zich op. Criminaliteit wordt 'gestimuleerd door beperkte handhaving en onduidelijk milieuwetgeving'. Bij sommige ondernemingen 'stapelen de processen-verbaal zich op'. Ook maakt het rapport gewag van bestuurlijke nalatigheid, door 'corrumperende contacten met overheidsdienaren'.

Directeur Marianne Thieme van Wakker Dier, een organisatie voor dierenwelzijn, staat achter de publicatie van het rapport . 'Wij zien het als onze maatschappelijke taak om de discussie, die minister Donner kennelijk niet publiekelijk wil voeren, toch gevoerd te krijgen. De veevoersector brengt mens, dier en milieu keer op keer in gevaar met verboden hormonen, BSE en schadelijke antibiotica.'

De afvalsector kenmerkt zich volgens de onderzoekers door 'een hoge mate van regeldichtheid, de complexiteit van milieuwetgeving, de gebrekkige handhaving, de geringe pakkans en lage strafmaat.' De opsporingsautoriteiten reageren pas achteraf op misstanden.

Voor een goede opsporing is onvoldoende capaciteit, aldus de onderzoekers, ook bij de gespecialiseerde onderzoeksteams van de Unit Milieucriminaliteit (UMC) van het KLPD en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van V ROM.

In 83 procent van de 43 onderzochte zaken vormden de veronderstelde overtredingen een bedreiging voor het milieu. In bijna 38 procent van de gevallen was tevens de volksgezondheid in het geding. In eenderde van deze zaken was sprake van 'daadwerkelijk schade aan personen'.

De onderzoekers menen dat de verwevenheid tussen veehouderij en politiek een risico is voor de bestuurlijke integriteit. De veehouderij is nauw verweven met de fraudegevoelige bedrijvigheid in afvalstoffen, meststoffen en het 'wegmengen van afvalstromen in diervoeder'. De laatste activiteit is 'bijzonder lucratief'; afvalstoffen verdwijnen en goedkoop veevoer ontstaat.

Donner wilde het rapport niet publiceren uit angst voor schade aan lopende onderzoeken en herkenning van betrokken bedrijven. Deze laatste worden in het rapport niet bij naam genoemd. Tweede-Kamerlid Jacques Tichelaar (PvdA) pleitte maandag voor openheid, en als deze niet gegeven wordt, voor een parlementaire enquête. Landbouworganisatie LTO zei dat 'rotte plekken' in de sector moeten worden 'weggesneden'. Veevoer is volgens LTO de 'achillespees' van de veehouderij.


Het geheime KLPD-rapport is te lezen op de website van Wakkerdier.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden