Nieuws

Veertigers kunnen eind mei al gevaccineerd zijn. Wanneer bent u aan de beurt?

Eind mei kunnen alle veertigplussers die een coronavaccinatie willen, ten minste één prik hebben gehad. Dat valt op te maken uit de nieuwe vaccinatieplanning die demissionair minister Hugo de Jonge naar de Kamer heeft gestuurd. Lees hier meer over de vaccinatiecampagne en wanneer verschillende bevolkingsgroepen worden uitgenodigd voor hun prik.

Vanaf 15 april kunnen de GGD’s structureel 1,1 miljoen prikken per week zetten, een aantal dat in mei oploopt tot 1,5 miljoen. Beeld ANP
Vanaf 15 april kunnen de GGD’s structureel 1,1 miljoen prikken per week zetten, een aantal dat in mei oploopt tot 1,5 miljoen.Beeld ANP

De komende anderhalve maand zijn álle zestigplussers, groepen zorgmedewerkers en medische risicogroepen – zoals mensen met morbide obesitas, het syndroom van down, en bepaalde neurologische aandoeningen – aan de beurt. Veel bewoners van gehandicaptenzorginstellingen en verpleeghuizen zijn al gevaccineerd. Van de 80-plussers heeft nu ruim 60 procent een eerste prik gehad, en ook de vaccinatie van de 60 tot 64-jarigen is begonnen.

Zij kregen als eerste het AstraZeneca-vaccin, omdat de Gezondheidsraad in eerste instantie adviseerde dit vaccin niet in te zetten voor ouderen. Daar is de raad nu van teruggekomen, ze oordeelde maandag dat ook ouderen met AstraZeneca kunnen worden ingeënt. Dat advies vergemakkelijkt de verdere vaccinatiecampagne, omdat nu meer ouderen eerder een prik kunnen krijgen.

Versimpeling

Vanaf mei versimpelt de strategie verder en worden alle vijftigers uitgenodigd, samen met alle mensen met een medische indicatie onder de vijftig (zo’n 511 duizend mensen). Later in mei zijn ook de veertigers aan de beurt. Zorgmedewerkers die in de maanden januari, februari, maart en april nog niet aan de beurt zijn geweest, hebben geen prioriteit meer. Zij gaan gewoon mee met hun leeftijdsgenoten, schrijft De Jonge. ‘Het apart selecteren en uitnodigen van de groepen die binnen de groep ‘alle overige zorgmedewerkers’ vallen zou binnen de geplande opschaling een vertragende factor kunnen zijn.’ Alleen wanneer er onverhoopt toch nog schaarste aan vaccins optreedt, zijn zij eerder aan de beurt.

Vanaf mei verloopt de vaccinatiecampagne verder dus op leeftijd. Volgens de huidige planning lukt het nét niet om voor 1 juli alle vaccinatie-bereide Nederlanders ten minste één prik te laten hebben gehad. De volwassen tieners zijn de eerste dagen van juli aan de beurt.

Bij deze berekeningen geldt altijd een knoeperd van een disclaimer: de farmaceuten zullen wel moeten kunnen leveren wat is afgesproken. Vooral bij AstraZeneca is het ministerie daar niet zeker van. Nog altijd is niet duidelijk of het de farmaceut lukt de 9 miljoen extra beloofde vaccins voor het eerste kwartaal daadwerkelijk te verschepen. Na zware onderhandelingen beloofde AstraZeneca uiteindelijk niet 31 miljoen maar 40 miljoen vaccins aan de EU te leveren. En ook Johnson & Johnson, product van het Janssen-vaccin, kampt met productieproblemen, meldt persbureau Reuters dinsdag.

Toch lijkt het erop dat het aantal geleverde vaccins vanaf deze week snel oploopt. Volgende week gaat het om ruim 400 duizend vaccins, de week erop om ruim 600 duizend vaccins, en in april wekelijks tussen de 700 duizend en 850 duizend vaccins van de farmaceuten Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

Het zou moeten leiden tot ruim 3 miljoen gezette prikken begin april, 6,5 miljoen begin mei, bijna 11 miljoen begin juni, en tot 18,1 miljoen (en een eerste prik voor elke 18-plusser die dat wenst) op 4 juli.

Prikdagen

Vanaf 15 april kunnen de GGD’s structureel 1,1 miljoen prikken per week zetten, een aantal dat in mei oploopt tot 1,5 miljoen. De huisartsen dragen bij met 250 duizend mogelijke wekelijkse vaccinaties. Incidenteel kunnen huisartsen en ziekenhuizen bijspringen op speciale prikdagen waarop zoveel mogelijk Nederlanders worden geprikt om zo nog eens een miljoen extra vaccinaties te zetten. Dat brengt de capaciteit vanaf mei op 2,5 miljoen per week.

Het zal nog wel even duren voordat het Janssen-vaccin ook impact gaat hebben op de vaccinatiestrategie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt het in Leiden ontwikkelde vaccin waarschijnlijk donderdag goed, maar dat betekent niet dat er direct ook honderdduizenden binnenstromen. In april levert de farmaceut mondjesmaat vaccins, in mei wat handenvol, maar pas in juni gaan de aantallen echt tellen. De farmaceut was tot maandag er nog altijd van overtuigd de beloofde drie miljoen vaccinaties ook daadwerkelijk in het tweede kwartaal te kunnen leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden