Veertig bruiloftsgasten komen om bij aanslag in Kandahar

Kandahar Bij een aanslag op een bruiloft in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn woensdagavond minstens veertig mensen om het leven gekomen....

ReutersAP en AFP

Volgens Afghaanse regeringsfunctionarissen blies een man zichzelf op tussen de gasten op de trouwerij. De aanslag in het Arghandab-district, ten noorden van de stad Kandahar, maakt volgens hen deel uit van het offensief dat de Taliban zijn begonnen tegen de internationale troepenmacht.

De Taliban zijn al enige maanden bezig met een campagne tegen mensen die werken voor de Afghaanse regering. Eerder deze week werd in de provincie Helmand nog een jongetje van zeven opgehangen op verdenking van spionage.

Volgens een woordvoerder van de gouverneur van Kandahar, Tooryalai Wesa, is ook de explosie op de bruiloft het werk van een zelfmoordenaar van de Taliban. Meerdere familieleden werkten voor de regering en de echtgenoot stond aan het hoofd van de plaatselijke anti-Taliban militie.

Een vertegenwoordiger van de opstandelingen ontkende donderdag iedere verantwoordelijkheid. Hij suggereerde dat de NAVO verantwoordelijk was voor de explosie, maar een woordvoerder van het militaire bondgenootschap stelt nadrukkelijk dat er geen sprake is geweest van een luchtbeschieting.

De bloedige aanslag valt samen met de voorbereidingen van de internationale vredesmacht ISAF voor de grootste operatie sinds het begin van de strijd in 2001. Een groot offensief van de vredesmacht en het Afghaanse leger moet de Taliban definitief verjagen uit Kandahar, de bakermat van de beweging. Een bijkomend doel van de NAVO-operatie is de steun winnen van de bevolking in Kandahar-stad en de omliggende districten.

Het offensief zou eigenlijk deze zomer, nog voor het islamitische ramadanfeest, moeten plaatsvinden. Maar volgens ISAF-commandant generaal Stanley McChrystal hebben zijn troepen meer tijd nodig voor een grondige voorbereiding. ‘Het is belangrijker dat we het goed doen dan dat we het snel doen’, zei McChrystal op een persconferentie. Volgens hem kan het nog enkele maanden duren voor het offensief van start gaat.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zei woensdag op een bijeenkomst met zijn NAVO-collega’s dat de publieke steun zal afbrokkelen als niet voor het einde van het jaar resultaat wordt geboekt in de strijd tegen de Taliban.

De Britse premier David Cameron bracht deze week zijn eerste bezoek aan Afghanistan na zijn verkiezingsoverwinning vorige maand. Groot-Brittannië is na de VS de voornaamste troepenleverancier van ISAF. De regering-Cameron is niet van plan extra troepen naar Afghanistan te sturen, zo maakte de premier donderdag in Kabul nog eens duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden