Veertien musea gesloten in krap twee jaar

AMSTERDAM - Sinds 2011 hebben in Nederland veertien musea hun deuren gesloten. Voor nog eens negen musea dreigt sluiting. Bij 61 musea wordt bezuinigd op personeel, 56 musea snijden in hun activiteiten. Dat bevestigt directeur Siebe Weide van de Nederlandse Museumvereniging.

Vorig jaar kondigde de Museumvereniging in een rapport de dreigende sluiting van 17 musea aan als gevolg van de bezuinigingen op cultuur, die in 2011 werden ingevoerd. Nederland telt in totaal ruim 400 musea.

Weide benadrukt dat niet alle sluitingen het gevolg zijn van de crisis en cultuurbezuinigingen. Het Tabaksmuseum in Groningen werd gesloten omdat de tabaksindustrie geen heil meer zag in het hebben van een museum en ook het Scheringa Museum is niet gesloten vanwege de cultuurbezuinigingen van de overheid.

Het Wereldmuseum in Rotterdam heeft afgelopen week 28 van de 37 personeelsleden ontslagen, als gevolg van bezuiniging. Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente Rotterdam de jaarlijkse subsidie van 5 miljoen euro terugschroeft tot 3,25 miljoen. Directeur Stanley Bremer kondigde toen aan de Afrikacollectie van het museum te verkopen, in de hoop 60 miljoen euro te verdienen. De gemeente Rotterdam, eigenaar van de collectie, verbood de verkoop echter.

De toekomst van het Tropenmuseum in Amsterdam is nog ongewis. Het museum is onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en wacht op toezegging van subsidie uit Den Haag. Uit een intern reorganisatieplan , dat zaterdag openbaar werd, wordt duidelijk dat het KIT het Tropenmuseum wil afstoten. Het KIT wil een 'profitcentre' worden voor kennisontwikkeling in de landbouw en gezondheidszorg. De helft van het personeel werd vorige week al ontslagen. Onder hen zijn vier van de zeven conservatoren, tentoonstellingsmakers, en ondersteunend personeel.

Het KIT wil, volgens het interne plan, 5,5 miljoen euro beschikbaar stellen aan het museum om 'museale basistaken' uit te voeren en gaat daarbij uit van een fusie van het museum met andere musea. Het Tropenmuseum trekt jaarlijks 180 duizend bezoekers. Vorig jaar werd het onderdeel Tropenmuseum Junior verkozen tot beste kindermuseum ter wereld. Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft Kamervragen ingediend over de mogelijke sluiting van het Tropenmuseum.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden