Veerovers in de Bommelerwaard?

Bij een Gelderse boer werden vorige week tweehonderd schapen ontvreemd. Dat is nogal wat, voor Nederlandse begrippen. Politie en landbouwers staan voor raadsels.

VAN ONZE VERSLAGGEVER VICTOR DE KOK

AMMERZODEN - De eerste zonnestralen glijden over de muren van Kasteel Ammersoyen, een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Nederland. Jonge voetballertjes hijsen zich in de rood-witte tenues van de plaatselijke voetbalclub Jan van Arckel. Een normaal begin van de zaterdag in het West-Gelderse dorpje Ammerzoden, maar niet voor boer Jos Verhulst. Hij maakt zich de hele dag zorgen over het lot van tweehonderd van zijn schapen. Die werden in de nacht van woensdag op donderdag van zijn perceel gestolen.

'Ik heb een sterke band met de dieren, ik hoop maar dat ze goed worden behandeld,' zegt Verhulst (59) aan de houten tafel in de traditionele boerderijkeuken. Hij heeft de gebruinde kleur van iemand die in de buitenlucht werkt. Aan de kraaienpootjes rond zijn ogen is te zien dat een vrolijke grimas het gelaat van Verhulst zelden verlaat. Begrijpelijkerwijs is dat nu wel het geval. Als de daders niet gepakt worden, kost de diefstal hem 30 duizend euro, want levend vee is in Nederland niet te verzekeren.

Diezelfde nacht werden er ook 54 schapen gestolen van een boer uit Well, een dorpje een paar kilometer verderop. Samen moeten de veeroven een grote operatie zijn geweest, die niet kon plaatshebben zonder de nodige expertise en materialen.

Bij zijn percelen, die met schrikdraad zijn getekend in de uiterwaarden van de Maas, reconstrueert Verhulst de gebeurtenissen van de betreffende nacht. 'Er moet een gigantische transporttruck aan te pas zijn gekomen, met minstens drie verdiepingen.' Verhulst wijst naar een kleine vrachtwagen die voorbijrijdt. 'Daar kunnen er dertig, veertig in. Kun je nagaan.'

Verhulst - 'zeg maar boer Jos' - is geboren tussen de dieren. Zijn vader had een rundveehouderij in het buurtschap Bern, ook in het rivierengebied Bommelerwaard. Dertig jaar geleden pachtte hij zijn eerste perceel. Inmiddels heeft hij 40 hectare grond, waarop zo'n 1.200 schapen lopen. Dat de dieven wisten waarmee ze bezig waren, blijkt ook uit de kudde die ze uitkozen. Verhulst: 'Het beste spul dat ik had. Gezonde koppen en benen.' Zo'n kudde is het resultaat van een leven lang fokken. De schapen wierpen de meeste lammetjes en leverden het beste vlees voor de slacht.

In de harde kleigrond langs de dijk zijn geen sporen te zien van een zwaar transport, terwijl die bij de boer uit Well wel degelijk in het weiland stonden gegraveerd. 'Ik snap er geen klap van,' zegt Verhulst. 'Ik zou een volle dag bezig zijn geweest om de schapen in te laden. En waarom lieten ze achttien schapen staan, was daarvoor geen plek meer?' In de zoektocht naar antwoorden krijgt Verhulst hulp van de recherche en de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Er zijn nog geen aanknopingspunten gevonden.

Onder de 28 duizend Nederlandse schapenhouders heerst een 'steeds ongemakkelijker gevoel', zegt Nico Verduin, voorzitter schapenhouderij van Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Want de roof in Bommelerwaard volgt op een reeks kleinere diefstallen. De afgelopen twee maanden verdwenen er schapen in het Brabantse Linden (69) en in de Utrechtse plaatsen Lopik (34) en Nieuwegein (40). Verduin: 'Het gaat te ver om te zeggen dat we worden geteisterd door schapenbendes, maar gezien de aantallen gaat het om professionals. En als schapenhouder sta je machteloos; de beesten kun je 's nachts niet beschermen.'

Verduin denkt dat de schapen naar het buitenland zijn getransporteerd. 'In Nederland zijn alle schapen genummerd, en zonder certificaten kun je ze niet verkopen of slachten.' Een andere mogelijkheid is volgens hem een illegaal slachthuis.

Ook boer Verhulst vermoedt dat zijn schapen niet meer in Nederland zijn. 'Iemand in het circuit zou zo'n enorme zwerm hebben opgemerkt. Ze zijn bovendien te herkennen aan een klodder rode verf op de vacht.' De stippen waren op de schapen gezet vanwege de behandeling met een ontwormingsmiddel. Verhulst: 'De diefstal is daarom ook nog eens levensgevaarlijk. Door de kuur is het vlees van de schapen de komende weken niet te eten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden