Veerman wijst medewerking aan onderzoek Volendam af

Een van de hoofdrolspelers in het nieuwjaarsdrama van Volendam, eigenaar Jan Veerman van café De Hemel, heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek van de regeringscommissie-Alders....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Tegen Veerman loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens verdenking van medeplegen van brand door schuld, de dood tot gevolg hebbend, en het medeplegen van dood door schuld. Letselschade-advocaten bereiden namens zo'n tweehonderd slachtoffers een schadeclaim voor tegen de ondernemer en de gemeente Edam-Volendam.

Veerman zwijgt vermoedelijk met het oog op zijn dreigende vervolging en de schadeclaim. Een week geleden zei hij op televisie nogmaals dat hij geen schuld had aan de brand, die dertien jongeren het leven kostte.

De provinciale onderzoekscommissie-Versteden/Polak, die haar bevindingen reeds publiceerde, wees Veerman aan als 'de kern van het probleem' achter de ramp. De ondernemer had in zijn drie verdiepingen tellende cafébedrijf onvoldoende voorzieningen getroffen voor de brandveiligheid en negeerde waarschuwingen van de gemeente.

De commissie-Alders wil geen commentaar geven op het ontbreken van een bijdrage van Veerman. De gemeente Edam-Volendam heeft 'natuurlijk' wel meegewerkt aan het onderzoek van de commissie-Alders, zegt een woordvoerder. Op het zwijgen van Veerman kan hij geen commentaar geven. 'Dat is voorbehouden aan de burgemeester en die is vandaag niet meer bereikbaar.'

Vandaag om negen uur presenteert de commissie haar bevindingen tijdens een besloten bijeenkomst in de Vincentius-kerk in Volendam aan de slachtoffers. Een vergelijkbare presentatie van de commissie-Oosting over de vuurwerkramp in Enschede maakte grote indruk op de slachtoffers. Voor eventuele opvang staan in Volendam hulpverleners klaar.

Om elf uur is er een perspresentatie. Voormalig burgemeester IJsselmuiden, die aftrad na de ramp, zal de presentaties niet bijwonen.

De commissie heeft de brand in beeld en geluid laten reconstrueren. TNO bootste de brand na in haar laboratorium in Rijswijk, onder gecontroleerde omstandigheden. De commissie beschikt ook over videobeelden vanuit een politiehelikopter van de hulpverlening op de dijk bij het café.

De gemeente heeft een week geleden beleidsambtenaar J. Asselbergs op non-actief gesteld. Deze zou vertrouwelijke documenten over de caféramp ter beschikking hebben gesteld aan de plaatselijk politieke partij Volendam '80. De partij, die zich volgens Versteden/Polak heeft verzet tegen professionalisering van de brandpreventie in Volendam, ontkent betrokkenheid bij de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden