Veerman versoepelt maatregelen rond varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Cees Veerman heeft de maatregelen in verband met de varkenspest versoepeld. Sinds vrijdag 15.00 uur mogen boeren in het zogeheten 'buffergebied' in de Achterhoek en een deel van Twente de mest van hun dieren weer afvoeren, mits ze voldoen aan een aantal voorwaarden.

Sinds 11 mei geldt voor deze regio een reeks voorzorgsmaatregelen die moet voorkomen dat de klassieke varkenspest vanuit Duitsland doordringt naar Nederlandse bedrijven. De vondst van een nieuw besmet bedrijf in de gemeente Borken, net over de Nederlands-Duitse grens in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vormde de aanleiding voor de maatregelen.

Na een kleine maand raken steeds meer mestkelders vol. De centrale opslagplaatsen voor mest in het buffergebied hebben ook bijna geen ruimte meer, en dat maakt versoepeling van het afvoerverbod noodzakelijk. Boeren krijgen alleen toestemming voor mesttransporten als ze kunnen aantonen dat hun bedrijf vrij is van het varkenspestvirus. Daarnaast gelden de normale eisen op het gebied van hygiëne.

Voedsel- en Warenautoriteit

De Voedsel- en Warenautoriteit is vrijdag begonnen met het onderzoeken van de bedrijven in het zogenoemde toezichtsgebied. Het gaat hier om bedrijven die zich bevinden in een cirkel van tien kilometer rond de varkensboerderij in Duitsland die is getroffen door de varkenspest. De regels voor deze ondernemingen zijn nog strenger dan die voor de bedrijven in het buffergebied.

Als de controles het gewenste resultaat hebben, kunnen de regels hier ook worden versoepeld. Volgens het ministerie zou dat op zijn vroegst kunnen met ingang van 19 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden