Veerman redt uienteelt door giftig middel toe te staan

Minister Veerman van Landbouw heeft de uienteelt gered door twee verboden bestrijdingsmiddelen toch weer tijdelijk toe te laten. De uientelers zagen hun oogsten mislukken omdat ze de schimmelziekte valse meeldauw niet mochten tegengaan met de gifspuit....

Van onze verslaggeefster

Het gaat om de middelen mancozeb en metalaxyl-m, die volgens de milieubeweging schadelijk zijn voor mens en milieu. De milieubeweging was tegen toelating van die stoffen in beroep gegaan bij de rechter. Daar had ze gelijk gekregen.

De Stichting Natuur en Milieu stelt dat het een koud kunstje is om opnieuw een verbod af te dwingen bij de rechter. Ze laat dit echter achterwege om de sfeer niet te bederven.

Veerman heeft alle partijen uitgenodigd om dit najaar over het onduidelijke beleid met bestrijdingsmiddelen te praten. Dat opent nieuwe perspectieven, zegt woordvoerder Jan Henselmans van Natuur en Milieu.

De milieubeweging erkent dat het beleid in een impasse zit, zowel voor telers als voor de milieubeweging. Een oplossing zou zijn schadelijke middelen tijdelijk toe te staan in ruil voor de toezegging bijvoorbeeld binnen twee jaar minder schadelijke alternatieven op de markt te brengen.

De inschikkelijkheid van Natuur en Milieu in deze kwestie moet niet gezien worden als de nieuwe strategie van de milieubeweging, zegt Henselmans. 'We zien af van een proces in dit ene geval. Het is niet uitgesloten dat we vaker compromissen zullen zoeken.'

LTO-Nederland zegt dat de schimmelziekte al flink wat uien heeft aangetast. 'Het is redden wat er nog te redden valt', zegt Aike Maarsingh, voorzitter van de LTO akkerbouw. Hij toont zich tevreden over de voortvarende aanpak van Veerman.

De minister van Landbouw, die een akkerbouwbedrijf heeft in de Hoeksche Waard, een omgeving waar veel uien worden geteeld, wordt gezien als een man van de praktijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden