'Veerman overtrad regels met dienstauto'

ROTTERDAM (ANP) - Minister Cees Veerman van Landbouw heeft de afgelopen vier jaar declaratieregels geschonden door zijn dienstauto te gebruiken tijdens vakanties in het buitenland. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van eigen onderzoek.

De krant baseert zich op documenten die het ministerie beschikbaar heeft gesteld en op ,,bronnen binnen het departement''. Op de website van de krant staat een gedeelte van de rittenadministratie van de landbouwminister. De CDA-bewindsman heeft volgens NRC Handelsblad in strijd gehandeld met het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen.

NRC Handelsblad concludeert dat Veerman 10.000 privé-kilometers heeft gemaakt in het buitenland. Tijdens vakanties reed de minister regelmatig samen met zijn vrouw in de dienstauto naar hun tweede woning in Frankrijk.

Franse boerderij

Dat gebeurde onder meer in mei 2005, na een vergadering van Europese landbouwministers in Luxemburg. Veerman liet zijn chauffeur met ander vervoer terugkeren naar Nederland, en reed zelf met de dienstauto naar de Dordogne. De minister en zijn ega schakelden de chauffeur ook wel eens in om hen naar hun Franse boerderij te brengen.

Het NRC zet ook vraagtekens bij twee reizen per vliegtuig naar het tweede huis van Veerman. In 2002 en in 2004 vlogen de minister, diens vrouw en vier topambtenaren en hun partners naar Frankrijk. De tickets kostten het ministerie 5000 euro. In 2002 zou het gezelschap ook hotelovernachtingen en eten en drinken hebben gedeclareerd. Het ministerie liet het NRC weten dat het ging om deels formele, deels informele kennismakingsbijeenkomsten, bedoeld voor teambuilding.

De krant meldt dat de minister en zijn vrouw na de bijeenkomst met de ambtelijke top in 2002 gedurende de herfstvakantie op hun boerderij bleven. ,,Na de vakantieweek vlogen ze op kosten van het ministerie terug. Ook dat is tegen de regels. Bewindspersonen worden geacht dienst- en privéreizen niet te combineren.''

Zie ook NRC.nl:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden