Veerman heeft iets uit te leggen

Boer en minister Veerman hield zich grotendeels aan de richtlijn tegen belangenverstrengeling. Maar er blijven vragen over de gekozen beheersconstructie, zijn ‘fouten’ en de rol van zijn zoons....

Het kabinet heeft zichzelf strakke regels opgelegd na de affaire rond minister Jorritsma en het bedrijf van haar man. Dus meldt premier Balkenende bij het aantreden van zijn kabinet netjes in een brief aan de Tweede Kamer dat minister Donner en staatssecretaris Nicolaï niet in aandelen zullen handelen gedurende hun bewind.

Het langst is de passage over CDA-minister Veerman van Landbouw, die al in 2002 is aangetreden. Hij heeft boerderijen en andere agrarische bedrijven in Nederland en de Franse streek Dordogne. Die mag hij behouden. Bezit van bewindslieden wil geen enkele partij verbieden. Maar het beheer moet Veerman tijdelijk overdragen, om (schijnbare) belangenverstrengeling te vermijden.

Dat doet hij op twee manieren. De Nederlandse bezittingen brengt hij onder in de onafhankelijk bestuurde stichting Cevemin (Cees Veerman minister). De andere belangen verzamelt hij in de BV La douce France. Voor dat bedrijf geeft hij een ‘onherroepelijke volmacht’ af aan een derde. Volgens het ministerie van Landbouw is dat de Nederlandse advocaat Willem van den Herik.

De Tweede Kamer gaat in 2002 en 2003 akkoord met deze constructie. Premier Balkenende schreef vorige week in antwoord op Kamervragen, dat Veerman in overeenstemming met de geldende richtlijnen heeft gehandeld.

Maar donderdag volgden nieuwe Kamervragen. Na spitwerk van onder andere Nieuwe Revu heeft Veerman toch iets uit te leggen. Uit de archieven van de Kamer voor Koophandel blijkt dat hij zelf tot eind 2003 op papier directeur is van La douce France. Op 24 december van dat jaar draagt hij het directeurschap over aan zijn zoon Pieter.

‘De minister was geen directeur, en de foutieve inschrijving is toen rechtgezet’, zegt Veermans woordvoerder. Voorts duikt een brief op van Veermans Franse boerenbedrijf aan de handelsrechtbank. Hoewel de bedrijfsleider de handtekening zet, is als afzender Veerman vermeld, met de titel president. Ook een fout, zegt Veermans woordvoerder. Maar de minister kan voor geen van beide fouten een verklaring geven.

En de volmacht aan Van den Herik, die al in 2003 afliep? Volgens het ministerie van Landbouw is de volmacht stilzwijgend verlengd. Dat liet het ministerie deze week officieel bevestigen in een schrijven van een advocatenkantoor.

Volgens de strengere richtlijnen die Balkenende in 2002 opstelde, moet de beheersstichting worden bestuurd door onafhankelijke derden. ‘Niet zijnde familieleden’, voegt de premier expliciet toe. Twee zoons van Veerman zijn actief in diens bedrijven. Maar volgens het ministerie is dat geen overtreding, omdat ze alleen in de bedrijven werken. Het beheer ligt in alle gevallen bij de gevolmachtigde, advocaat Van den Herik.

Veerman heeft ‘slordig’ gehandeld, zegt hoogleraar ondernemingsrecht Harm Jan de Kluiver van de Universiteit van Amsterdam. Maar hij vindt het ook wonderlijk dat premier Balkenende en de Tweede Kamer de ‘onherroepelijke volmacht’ hebben toegestaan. ‘Dat is toch minder afstand nemen dan via een stichting. Het is geen verstandige constructie.’

Balkenende raadt in zijn richtlijn dan ook de stichting aan. Maar Veermans’ woordvoerder wijst erop dat er slechts staat dat het ‘een geaccepteerde vorm’ is, en dat Veerman daarom ook een andere constructie mocht kiezen. Volgens de Kluiver had Veerman beter juridisch advies moeten krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden