Veerman: geen vogelpest op verdacht bedrijf in Laren

De uitbraak van klassieke vogelpest in Laren (Gelderland) is mogelijk loos alarm geweest. Minister Veerman van Landbouw liet de Tweede Kamer woensdag weten dat de eerste resultaten van een test negatief zijn....

Het verdachte bedrijf werd maandag geruimd, waarbij zo'n negenduizend kippen zijn gedood. De Gelderse Vallei blijft de enige besmettingshaard.

Veerman ziet af van het ruimen van alle pluimveebedrijven in een straal van één kilometer van het Larense bedrijf. Alle achttien pluimveebedrijven die zijn getroffen door de vogelpest, zullen vandaag zijn geruimd. Daar kwamen gisteren vijf nieuwe verdachte bedrijven bij.

De komende dagen volgen de ongeveer vijftig omringende bedrijven. In de Gelderse Vallei is de ruimcapaciteit verder vergroot. Vanaf donderdag kunnen dagelijks 250 duizend kippen worden gedood. Tot woensdagavond waren al veertien bedrijven met in totaal 200 duizend kippen geruimd. Alleen al woensdag werden er 100 duizend gedood.

Voorzitter Doornbos van de land- en tuinbouworganisatie LTO wilde de overheid woensdag niet al te hard afvallen over de aanvankelijk trage vergroting van de capaciteit. 'Je kunt ook niet op elk kruispunt een ambulance neerzetten die op een mogelijk ongeluk wacht. Maar nu moeten we niet een paar dagen achter de besmetting blijven aanlopen.'

Anders dan tijdens MKZ zijn boeren 'vol lof' over de inzet van de AID en RVV, aldus Doornbos. Wel vindt hij dat de overheid meer informatie moet geven aan de getroffen sector. 'Men vraagt zich af hoe het financieel verder gaat, of kinderen naar school mogen, noem maar op.'

Onderzoeker Guus Koch van dierziekte-instituut CIDC in Lelystad vreest dat de epidemie nog zeker enige maanden zal duren. 'Kijk maar naar het buitenland. De uitbraak eind 1999 in Italië duurde vijf maanden.' Toen stierven bijna 14 miljoen vogels, vooral kalkoenen. Drie miljoen vogels werden preventief geruimd.

Volgens Koch vormt verspreiding via de directe omgeving van besmette pluimveeboerderijen het grootste risico. Hij wijst weer op de uitbraak in Italië. Achteraf bleek dat 40 procent van de getroffen bedrijven was besmet door een infectiehaard op minder dan een kilometer afstand. Hoofdverdachten voor de huidige uitbraak van de vogelpest, die sinds 1926 niet meer in Nederland is voorgekomen, zijn wilde eenden.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben namelijk drie jaar geleden bij wilde eenden al een virus aangetroffen dat nauw verwant is met het H7N7-virus dat nu de griep onder kippen veroorzaakt. Bij wilde eenden is de infectie niet schadelijk. Zo vormen ze een permanent reservoir van virussen, zegt Koch.

Toekomstige inenting van de ongeveer 10 miljoen Nederlandse kippen tegen influenza is volgens hem mogelijk, maar erg duur. Bijkomend probleem is dat Nederland 60 procent van de eieren exporteert, vooral naar Duitsland. Dat land weigert eieren van gevaccineerde kippen.

De veterinaire experts van de EU besloten gisteren het exportverbod van pluimvee en eieren uit Nederland met een week te verlengen, tot en met donderdag 13 maart. De maatregel kan niet door Nederland ongedaan worden gemaakt. De Europese Commissie moet ermee instemmen. Maandag komen deskundigen van de bewaking van de voedselketen opnieuw bij elkaar om de termijn van het verbod te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden