Veerdiensten Waddenzee moeten voortaan worden aanbesteed

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Veerdiensten op de Waddenzee moeten openbaar worden aanbesteed. Voor een onderhands monopolie zoals bepleit door staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) is in deze tijd geen plaats. Dat stelt de belangrijkste adviseur van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Het oordeel van advocaat-generaal Nils Wahl kan grote gevolgen hebben voor de verbindingen naar de vier Friese waddeneilanden. Al bijna een eeuw zijn de veerdiensten in handen van twee familiereders. Wagenborg doet Schiermonnikoog en Ameland; Doeksen vaart naar Vlieland en Terschelling. Nog nooit zijn deze routes aanbesteed.

Het kabinet wil de enige concurrent verbieden: nieuwkomer EVT, die evenals Doeksen naar Terschelling vaart. De 'veerbootoorlog' tussen EVT en Doeksen is aanleiding voor het advies van de advocaat-generaal, dat waarschijnlijk leidt tot een voor Nederland bindende uitspraak.

Zee of geen zee

De advocaat-generaal moest zich buigen over de vraag: is de Waddenzee een zee? Als de Waddenzee een zee is - zoals de naam doet vermoeden - moet er volgens een Europese richtlijn openbaar worden aanbesteed. Volgens Mansveld is de Waddenzee echter een 'binnenwater'. Daarop is de richtlijn niet van toepassing en mag de historische macht van de familiereders zegevieren.

Maar de Waddenzee is echt een zee, stelt Wahl na maandenlang juridisch onderzoek vast. Aan alle voorwaarden is voldaan: de 'watermassa' bevat zout water met een getijdenstroom en het is geen rivier. Weliswaar vormen de Waddeneilanden een barrière met de Noordzee, maar dat maakt de Waddenzee toch geen binnenwater. 'Bijgevolg lijkt de naamgeving van dit water niet enkel op toeval te berusten.'

De Nederlandse regering - die blijkbaar al vreesde dat de Waddenzee een zee zou zijn - probeerde het Europese Hof van de zaak te houden. De concurrentiestrijd tussen EVT en Doeksen zou een 'zuiver interne' situatie zijn, ongeschikt voor internationale rechters, vond de regering. Maar dat maken die rechters zelf wel uit, schrijft de advocaat-generaal.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden