Veelzijdige, eigenzinnige danseres

Danseres en choreografe Mirjam Bos werd bekend in het moderne-danscircuit. Ze werd opgeleid aan de Rotterdamse Dansacademie en werkte met een keur aan Nederlandse choreografen....

Annette Embrechts

WIE EENMAAL een performance van de de Nederlandse danseres en choreografe Mirjam Bos heeft bijgewoond, zal haar fysieke verschijning niet licht vergeten: gespierd, grillig, excentriek, elastisch en expressief. Mede daarom werkten talloze choreografen graag met haar samen. Afgelopen woensdag overleed ze, 36 jaar oud, na een ongeval tijdens een vakantie op het Spaanse eiland La Palma.

Wie de carrière van Mirjam Bos bekijkt, kan zich afvragen met wie de danseres níet heeft samengewerkt, sinds ze in 1986 afstudeerde aan de Rotterdamse Dansacademie.

Van Hans Tuerlings tot Wim Kannekens, van Beppie Blankert tot Piet Rogie en van Marcelo Evelin tot het duo Harijono Roebana & Andrea Leine.

Bijna alle Nederlandse choreografen uit het ad-hoc-circuit deden een beroep op haar veelzijdige en eigenzinnige persoonlijkheid, net als de operaregisseurs Pierre Audi en Peter Stein en de theatermakers van Mug met de Gouden Tand.

Bos was in bijna alles het tegendeel van het prototype van de bevallige danseres. Liever onderzocht ze de lelijke en gruwelijk expressie van haar gespierde en elastische lichaam. Met name in haar eigen solo's, zoals haar doorbraak X in 1996, schoten haar opstandige ledematen alle kanten op om te eindigen in een nachtmerrie-achtige expressie. Daarbij maakte ze fenomenaal gebruik van haar stem: van verleidelijk gelispel en wonderschone countryzang tot afgrijselijk gekreun en kokhalzend keelgeknars.

Die grilligheid vroeg ze ook van de Italiaanse danser Massimo Molinari, voor wie ze bij Dansgroep Krisztina de Châtel de succesvolle solo Delirium maakte, die later door de NPS werd verfilmd.

Haar onverwachte overlijden komt op een moment dat Bos op het punt stond allerlei plannen te verwezenlijken.

De NPS verfilmde haar solo X en voor de aankomende editie van festival Springdance zou ze een choreografie maken voor meer dansers, onder de titel Salto Mortale.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden