Veelzijdige chaoot wint festival van hoog niveau

Finale Leids Cabaret Festival, Leidse Schouwburg. Radio 2, 21 februari van 22.00-23.00 uur. De Amsterdamse studente Sanne Wallis de Vries heeft op het Leids Cabaret Festival zowel de Jury- als de Publieksprijs gewonnen....

De finale kende een uitzonderlijk hoog niveau. Niet alleen daarom had de jury onder leiding van Jan Gras, directeur van Schouwburg De Meerse in Hoofddorp, het moeilijk. De drie finalisten waren niet met elkaar te vergelijken.

Koster, een slonzige veertiger, zeker 25 kilo te zwaar, dikke sigaar in zijn mond en nonchalant leunend op een reusachtige pul bier, maakte een half uurtje grappen. Hij speelde de man die alles zat is, moe van iedereen wordt, en alleen in het jaarlijkse gesprek met de ambtenaar van de Sociale Dienst zijn best doet. Prachtige grappen, spits en bot. Maar de jury betwijfelde terecht of zo'n presentatie een avond lang meekan. Daarmee is zijn toekomstperspectief als uitvoerend artiest in het cabaretcircuit gering, maar cabaretiers die om sterke one liners verlegen zitten, kunnen zeker bij hem terecht.

In het trio Associatie Tralala zit letterlijk en figuurlijk meer muziek. Ook al zullen de twee gitaristen, die niet alleen aardig musiceerden, maar vooral heel ernstig keken, een groter aandeel van de voorstelling moeten opeisen. Anders zullen ze snel door technische hulpmiddelen worden vervangen. Want het draait heel nadrukkelijk om de Haarlemmer Bas Heerkens. Een durfal, die zijn scheur wijd open zet om zijn wanhoop op wrange en geestige manier te ventileren. Hij komt in alle hoeken van het podium: lopend, spastisch waggelend of kruipend.

Zijn openingsact moet worden vastgelegd voordat Heerkens besluit een ander beroep te kiezen. Een man zwalkt rusteloos heen en weer en pulkt het binnenste van een half brood los met de hand waarin hij een brandende sigaret houdt. 'Sinds ik gestopt ben met roken, ben ik vergeetachtig geworden.'

In veelzijdigheid werd hij echter nog overtroffen door de 25-jarige Sanne Wallis de Vries. Vanaf het begin, waarin zij zichzelf in een gebed toespreekt, is de verwarring groot. De chaos, de schizofrenie wordt steeds verder opgevoerd, totdat volkomen onduidelijk is wie of wat er nou voor je staat. Maar dan heeft ze inmiddels wel laten zien wat ze waard is.

Ze geeft een prachtig onsmakelijke voedselopsomming in het Fries, en haalt vrouwen door de mangel met 'wilde ideeën', als een nachtelijke zwempartij in zee, en vooral de mannen die daarop geilen. In elk verhaal, lied of gedicht komen mensen naar voren die met zichzelf geen raad weten. Als ze dan tot slot de hele voorstelling op New Age wijze gaat ontleden, valt er alleen nog maar te lachen en te bewonderen.

Hopelijk heeft zij buiten het podium haar hoofd beter op orde, want na drie studies en vele baantjes is het duidelijk dat theater haar richting is. Alleen nog een pianist inhuren die haar primitief gehak kan overnemen en heel veel zangles nemen.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden