Veeleisende baas moet zijn knopen tellen

Dilemma

Martijn (28) is na een stage voor zijn hbo-studie bouwkunde in 2006 blijven hangen bij een klein aannemersbedrijf. Hij regelt zaken als de inkoop van materiaal, het overleg met opdrachtgevers en het toezicht op de bouw. Hij geeft leiding aan acht uitvoerende krachten. 'Na mijn baas ben ik het aanspreekpunt voor de klant', schrijft hij, 'vandaar dat ik wil weten wat ik hoor te verdienen.' Martijn krijgt nu jaarlijks 42.614 euro inclusief een 13de maand. Anderhalf jaar geleden bood zijn baas aan om zijn jaarloon te verhogen naar 48 duizend euro per jaar, maar daar is het nog steeds niet van gekomen. En dat terwijl Martijn met een 47-urige werkweek structureel overwerkt. Wat te doen?

Advies

Zoals gewoonlijk pakken de beloningadviseurs eerst de bouw-cao (UTA) erbij, om te kijken waar Martijn recht op heeft. Jacco van den Berg, directeur van het gelijknamige adviesbureau, concludeert dat Martijn 'redelijk' verdient. Hans van der Spek van Berenschot vindt Martijns salaris ook rechtvaardig en 'conform de cao'; maar gaat er daarbij wel van uit dat de beloofde salarisverhoging doorgaat.

Frank Knauf van FNV Bondgenoten dubt over de juiste salarisschaal die past bij Martijns functie. In schaal 4 zou hij nu ongeveer 2.800 euro moeten verdienen, in de volgende schaal 3.250. Martijn zit daar met zijn huidige loon nu maar 50 euro onder. Bovendien krijgt hij betaald per vier weken, in plaats van per maand. Dat wordt aan het eind van het jaar gecompenseerd door een 13de maand. Als je dat meerekent, verdient Martijn dus eigenlijk 3.470 euro per maand. 'Dat lijkt dan wel weer goed', stelt Knauf.

Maar schijn bedriegt, omdat Martijn elke week meer uren werkt dan in de cao is voorgeschreven. Hij draait 47 uur per week, waarmee hij dus wekelijks 20 procent meer werkt dan normaal. Je mag het niet verrekenen, bekent Knauf, maar Martijn zou zo bezien eigenlijk eenvijfde meer moeten verdienen.

Volgens Hans van der Spek wordt overwerk in de praktijk 'als inherent aan je functie' beschouwd en is er dan ook geen speciale vergoeding te verwachten. De adviseur gaat er wel van uit dat er bij de vaststelling van Martijns salaris rekening gehouden is met het overwerk. Frank Knauf is veel strenger. 'Je kunt niet tot overwerk worden verplicht en bovendien zou structureel meer werken vermeden moeten worden. Dat zit niet goed bij jou.

Tijd voor een ernstig gesprek met je werkgever. Iemand moet zijn knopen tellen.' Martijns baas moet zich sowieso achter zijn oren krabben, omdat de beloofde salarisverhoging al anderhalf jaar op zich laat wachten. Jacco van den Berg vindt dat 'kwalijk'. Toch kan hij er wel een beetje begrip voor opbrengen, omdat de bouw in een 'algehele malaise' verkeert. 'De sector wordt geschoren en misschien moet ook u even stilzitten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden