NieuwsWeekmarkten

Veel weekmarkten blijven open, ook in Noord-Brabant

De weekmarkten in Noord-Brabant blijven open, meldt Veiligheidsregio Brabant-Noord maandag. Ook op veel andere plekken in Nederland gaan de markten door, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Arnout le Clercq
Drukte op de Haagse Markt in Den Haag.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Drukte op de Haagse Markt in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Wel worden er aanpassingen gedaan en beperkingen opgelegd. Zo zijn alleen voedselkramen open en is alleen afhalen nog toegestaan, niet het nuttigen van eten en drinken. Er mogen maximaal honderd mensen tegelijkertijd op de markt zijn.

Verder gelden de inmiddels bekende richtlijnen van het RIVM: geen handen schudden en anderhalve meter afstand houden. Het advies is om contactloos te betalen.

Uit en inventarisatie onder de 32 grootste gemeenten van Nederland (meer dan 100 duizend inwoners) blijkt dat in ruim driekwart van deze gemeenten (26) de markten doorgaan, in aangepaste vorm of alleen met inachtneming van bovengenoemde maatregelen van het RIVM. Slechts zes van deze gemeenten besloten tot nu toe de markt te sluiten (Rotterdam, Enschede, Zaanstad, Maastricht, Dordrecht, Venlo).

Dit levert verschillen op, ook binnen provincies. In Overijssel bijvoorbeeld, waar de markt in Zwolle openblijft en in Enschede gesloten is. Of in Zuid-Holland, waar Rotterdam en Dordrecht vrijwel alle markten hebben gesloten (de Markthallen bij Rotterdam Blaak zijn wel nog open, tot ergernis van sommige marktlui), maar de Haagse Markt open blijft.

null Beeld

Maatwerk

Sommige steden leveren maatwerk: in Leiden gaat de goedbezochte zaterdagmarkt niet door, maar de wat rustigere woensdagmarkt vindt gewoon plaats, zij het met iets meer spreiding van de kramen.

Speciale markten die eerder evenementen zijn, zijn uitgesteld, zoals in Alkmaar: daar is wel weekmarkt, maar de eerste kaasmarkt van het seizoen die komende vrijdag zou plaatsvinden, is uitgesteld tot na 6 april.

Een belangrijk argument om de markten open te houden is de voedselvoorziening, bijvoorbeeld in Amsterdam. De drukte op de Amsterdamse markten baarde opzien dit weekend en er gingen stemmen op om ze te sluiten. Burgemeester Femke Halsema zei hierover zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat de markt voor veel Amsterdammers een belangrijke plek is om levensmiddelen te kopen. Daarom moet deze toegankelijk blijven.

Ook hoopt de gemeente mensen die inkopen doen te spreiden, zodat het minder druk is in de supermarkten, waar het moeilijk is om anderhalve meter afstand te bewaren. Halsema riep mensen op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Lees verder

Op de markt loopt men in ruime boog om elkaar heen

Nu een samenscholingsverbod mogelijk in het verschiet ligt, vrezen marktkooplui dat zij als een van de eersten de klos zullen zijn. Een aantal grotere steden heeft markten al verboden. ‘Maar wij zijn toch niet anders dan winkels?’

De Rijksoverheid heeft zondagmorgen een NL-Alert uitgezonden waarin iedereen dringend wordt opgeroepen voldoende afstand tot elkaar te bewaren en zich aan de corona-instructies te houden. Ook diverse organisaties en politici slaan alarm over de onverantwoorde drukte op stranden, in bouwmarkten, tuincentra of parken.

Achtergronden, cijfers, nieuws: alles wat u moet weten over het coronavirus vindt u handig bij elkaar in ons dossier: volkskrant.nl/coronavirus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden