'Veel wantrouwen km-heffing'

Van Woerkom (ANWB): wantrouwen ondermijnt draagvlak voor rekeningrijden...

Amsterdam Veel Nederlanders menen dat de overheid niet in staat is een groot project als rekeningrijden op een succesvolle en eerlijke manier in te voeren. Dat zegt de directeur van de ANWB, Guido van Woerkom, die hiermee een voorschot neemt op de uitkomst van een grote internetpeiling over rekeningrijden onder zowel leden als niet-leden van de ANWB. Sinds zaterdag vulden al ruim honderdduizend mensen de enquête in die tientallen meerkeuzevragen bevat.

‘Als ik met leden in het land praat, blogs op internet lees of de ingezonden brieven in kranten bekijk, blijkt dat de meerderheid de overheid enorm wantrouwt. Ik vind dat een zeer zorgelijke ontwikkeling’, zegt Van Woerkom. Hij stelt dat dat wantrouwen het vinden van draagvlak voor de kilometerheffing aanzienlijk bemoeilijkt.

‘Mensen vertrouwen er niet op dat ze bij invoering van de kilometerprijs straks niet meer gaan betalen dan ze nu doen, zoals de overheid belooft. Of dat de afspraken over privacy niet worden geschonden. Ook geloven ze niet dat onze overheid zo’n omvangrijk project aankan, niet in techniek en niet binnen het daarvoor beschikbaar gestelde budget’, aldus Van Woerkom, die het gevoel van wantrouwen goed zegt te begrijpen.

‘Wanneer zijn autobelastingen in dit land voor het laatst omlaag gegaan? Ik kan het mij niet herinneren’, zegt Van Woerkom. Ook wijst hij naar grote overheidsprojecten van de laatste jaren waar budgetoverschrijdingen en technische problemen de boventoon voerden, zoals de Betuwelijn, de hsl, de Noord-Zuidlijn of de ov-chipkaart. ‘Bij dit laatste project zouden de kosten voor de reiziger niet stijgen, maar dit blijkt mogelijk toch het geval te zijn’, aldus de ANWB-directeur.

Hij zegt dat zijn organisatie het wantrouwen zal betrekken bij het bepalen van een standpunt over de Wet kilometerprijs. ‘We moeten voorkomen dat we te ver vooruit lopen op onze leden. Anders lopen we een groot risico onze eigen betrouwbaarheid te verliezen.’

Verkeersminister Camiel Eurlings liet afgelopen vrijdag weten dat er geen kilometerheffing komt als de ANWB-achterban de plannen afwijst. Van Woerkom is hier uiterst ongelukkig mee. ‘Ik vind het een uitglijder van de minister. Het is heel goed dat de minister aan een groot draagvlak hecht en ons een grote rol toekent. Maar hij dicht de ANWB nu een verantwoordelijkheid toe die ons gewoon niet past, wij dragen geen politieke eindverantwoordelijkheid. Ik heb Eurlings gevraagd of hij dit wil rechtzetten.’

Volgens hem is het ook nog veel te vroeg om een duidelijk ja of nee tegen de kilometerheffing uit te spreken. Van Woerkom: ‘Er zijn nog veel zaken onduidelijk. Zoals het tarief in de spits. Ook wachten we eerst een grootschalige proef met honderdduizend automobilisten af. Als die is afgerond zit er weer een nieuw kabinet.’

Binnenland Pagina 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden