Veel vrouwen hechten ook belang aan andere waarden in het leven. Lang leve het land waar dat kan

De ingezonden brieven van maandag 29 januari.

Moeders beoordelen een fietsexamen van een basisschool in Druten.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Brief van de dag: Er is meer dan werk alleen

Volgens Peter de Waard weerhoudt sociale druk veel Nederlandse vrouwen ervan om fulltime te gaan werken (De Kwestie, 26 januari). In zijn rubriek laat hij twee vrouwen aan het woord die beiden miljonair zijn geworden door hard te werken.

Als dat een stimulans moet zijn voor vrouwen om hun vrije tijd in te leveren, mag Peter de Waard er wel bij bedenken dat 99,99 procent van de werkende vrouwen die miljonairsstatus echt niet gaat bereiken. Hoe hard ze ook werken. Dat geldt trouwens net zo goed voor de mannen.

Maar dat hebben de meeste Nederlandse vrouwen ook zelf al bedacht. Ik kan me zo goed voorstellen dat na drie of vier dagen de administratie gedaan te hebben, het heel plezierig is die vijfde dag te besteden aan je kinderen of aan andere belangrijke activiteiten in je leven.

In landen als Bulgarije zien ze dat anders volgens De Waard. Daar werken vrouwen gemiddeld maar een uur minder dan mannen. Het zou interessant zijn het levensgeluk van de vrouwen in die landen eens te peilen.

Ook ik vind dat vrouwen zich volledig moeten kunnen ontplooien. Maar ik geef ze ook graag de vrijheid van ons welvarende land om daar zelf vorm aan te geven. Die 'balanstrutjes' (wat een walgelijk woord trouwens) zouden ontstaan door sociale druk. Ik heb het gevoel dat die sociale druk eerder de andere kant op is gericht: alle vrouwen fulltime aan het werk.

Prima als we hier over praten. Maar dan niet met dit soort flauwe vergelijkingen. Puur economisch gezien is er zeker nog potentieel bij onze vrouwen. Maar een groot deel van de vrouwen hecht ook belang aan andere waarden in het leven. Lang leve het land waar dat kan.

Wim de Leur, Papendrecht

Appende fietser

Met groeiende verbazing heb ik het artikel gelezen in de Volkskrant (zaterdag 27 januari) over een promotieonderzoek naar het gevaar van appende fietsers. Ik fiets dagelijks door Amsterdam en kan inmiddels aan de rug en het 'zwalkende' fietsen van iemand voor mij zien of er geappt wordt.

Verkeer is een sociaal gebeuren waaraan elke deelnemer een bijdrage zou moeten leveren. Ik denk dat het voornamelijk aan de alertheid van medeweggebruikers te danken is dat er niet regelmatiger ongelukken gebeuren. De appende fietser heeft immers alleen oog voor zijn of haar smartphone, en heeft dientengevolge geen idee van gevaren om hem of haar heen. Wat mij betreft graag een verbod en als je zonodig moet, ga even op een stoep staan.

Yol Köster, Amsterdam

Whizkids

Ik dacht nog, niet zo'n slim idee om aan de grote klok te hangen dat het de whizkids van de AIVD zijn geweest die tot in de krochten van door het Kremlin aangestuurde Russische hackers-clubjes zijn doorgedrongen, maar gebeurd is gebeurd.

Daarna nog klikken naar Washington, waar overigens ook voortdurend een heel apparaat aan het werk is om in de overheidscomputers van welk land dan ook mee te kijken, niet erg goochem allemaal.

Wel zie ik, nu blijkt dat de Nederlandse overheid toch beschikt over verreweg de slimste computernerds, een enorme win-winsituatie opdoemen.

Kan die AIVD niet eens wat slimmerds een paar weken uitlenen aan bijvoorbeeld de belastingdienst, de politie, het UWV, de DUO, de RWV, Defensie en nog zo wat (overheids)organisaties die met hardnekkige regelmaat te kampen hebben met fouten in computersystemen, achterhaalde software, programma's die niet samenwerken, hacks en lekken, kwijtgeraakte data en overige ict-ellende? Moet voor die lui toch een fluitje van een cent zijn, toch?

Kees van der Have, Delft

Appende fietser (2)

In de krant van 27/1 wordt een wetenschappelijk onderzoek genoemd dat zou aantonen dat appen op de fiets niet zo gevaarlijk zou zijn. Zijn bij dit onderzoek ook vragen gesteld aan fietsers die achter de fietsende apper rijden of hebben ze er zelf wel eens achter gereden?

Vooral heel erg slingeren, fietsbel niet horen.... Het enige dat helpt is roepen en (indien mogelijk) een grote en oplettende boog er om heen!

Wat mij betreft een flutonderzoek dat appers op de fiets vertelt dat het geen probleem is. Heel raar!!

Leni Hindriks, Soest

Beperkt

Alle lof voor de reportage 'Ik ben niet zielig, ik ben beperkt' in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag.

In zijn algemeenheid lees ik in dit Magazine succesverhalen van mensen die door hun intelligentie in alle sectoren van onze maatschappij aan de slag kunnen en het lijkt of zij altijd voor de wind zeilen. Het is goed dat deze jonge mensen zijn geïnterviewd en vertellen welke strijd zij moeten leveren om een plaatsje in onze maatschappij te veroveren.

Govert Rietveld, Papendrecht

Beatrix 'pensionada'

In Sir Edmund bespreekt u de nadagen van Beatrix, onder het kopje 'Beatrix als pensionada'.

Bij het lezen van Remco Meijers' recensie krijg ik de indruk dat Beatrix haar oude dag niet in Spanje maar in Lage Vuursche doorbrengt. Pensionado's en pensionada's zitten in herfst en winter aan de costa's. Gebruik het begrip alsjeblieft correct.

Rob Bouber, Koedijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden