Veel vragen prostitutiewereld nog onbeantwoord

De bordeelwereld is in de nacht van zaterdag op zondag vrijwel geruisloos de legaliteit ingegaan. In een enkele club werd de klanten een flesje 'bubbels' aangeboden, maar daar bleef het bij....

Van onze verslaggever

Dat vertellen bordeelhouders zondag in Rotterdam, op de viering van de dag dat de prostitutie verdween uit het wetboek van strafrecht.

Hulpverleners, onderzoekers en sekswerkers zijn overwegend somber gestemd over de nabije toekomst van de prostitutie. De overheid is volgens hen ernstig tekortgeschoten in haar voorbereiding op de grote juridische omwenteling van een branche waarin minstens zesduizend mensen werkzaam zouden zijn.

Niet alleen heeft de overheid nauwelijks voorlichting over de effecten van de legalisering van de prostitutie gegeven, er bestaan nog veel meer onbeantwoorde vragen. Bijvoorbeeld: welke sociale dienst weet wat het moet doen als zich een prostituee meldt voor een aanvullende uitkering?, wil een stichting voor prostitutievraagstukken weten.

Nog een vraag: wanneer presenteert de fiscus eindelijk zijn prostitutiebeleid, vraagt een Rotterdams maatschappelijk werkster zich af.

Wanneer versoepelt de overheid haar beleid met betrekking tot illegale vrouwen, vraagt de Vereniging Exploitatie Relaxbedrijven (VER)?, een club van bordeeleigenaren.

En hoe stoppen we die ongerichte controles door ambtenaren, die de nieuwe prostitutieregels nog niet kennen?

Een informatiecentrum over prostitie wil het positief zien: 'Vanaf vandaag staan de rechten van prostituees zwart op wit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden