Veel vragen over identiteit vader

De politie onderzoekt wie de verwekker is van de baby van wie een 12-jarig meisje in Groningen vorige week is bevallen. Drie rechercheurs zijn op de zaak gezet. Het meisje, leerlinge in groep acht van christelijke basisschool De Heerdstee in de Groningse wijk Beijum, ligt nog in het ziekenhuis.

GRONINGEN/AMSTERDAM - Zij en haar pasgeboren dochtertje maken het naar omstandigheden goed. 'Wel is het natuurlijk heel ingrijpend', zegt een politiewoordvoerder.


De vader van het meisje is woensdagmiddag door de politie uit zijn woning gehaald. Volgens een woordvoerder probeerden journalisten zijn huis binnen te dringen en is hij erg overstuur. Hij is overgebracht naar een 'plek om tot rust te komen'. Op dit moment is de man geen verdachte in deze zaak.


Het meisje heeft de Nederlandse nationaliteit. Tenminste één van haar ouders is niet in Nederland geboren, bevestigt de politiewoordvoerder.


De politie heeft haar inmiddels kort zelf gesproken, maar nog niet uitgebreid verhoord. De verwekker van haar baby kan maximaal twaalf jaar cel krijgen. Seks met een kind onder de twaalf jaar is een misdrijf, ook als er in de beleving van de minderjarige geen sprake was van dwang.


De rechercheurs onderzoeken ook hoe het mogelijk is dat op de school niet is opgemerkt dat het meisje zwanger was. Ze beviel afgelopen dinsdag tijdens een fietsexcursie met haar klas.


Op het schoolplein van De Heerdstee is geen spoor van opwinding over de onverwachte bevalling. Moeders die hun kinderen komen halen, mopperen hooguit over cameraploegen die straat blokkeren. 'Geen commentaar', roept een blond meisje als ze de school uit komt, nog voordat iemand haar iets vraagt.


Op de school hangt een bord met daarop het motto 'kleurrijk en bijzonder'. Kleurrijk is de school zeker - of althans, het leerlingenbestand. Geldt voor de hele wijk Beijum trouwens. Niet elke wijk in Groningen heeft een afro-shop en een Antilliaanse soos.


De Heerdstee heeft geen externe hulpverlening ingeschakeld. Wel is er contact met een sociaal verpleegkundige. Met de leerlingen wordt de bevalling besproken in het kringgesprek. Ouders zijn geïnformeerd per brief en ze zijn welkom tijdens het inloopuurtje op vrijdagochtend.


Daar was het vrijdag niet drukker dan anders, zegt Wim Moes, directeur van de Vereniging Christelijk Onderwijs Groningen, waar De Heerdstee onder valt. 'De sfeer is heel rustig. Noem het Groningse nuchterheid.' Hij wil niet zeggen sinds wanneer het 12-jarige meisje op de school zit, omdat dat ingaat op haar 'persoonlijke levenssfeer'. Er leven bij ouders en leerlingen veel vragen over de identiteit van de vader, zegt Moes. Het zou kunnen dat het meisje zwanger is geraakt van een leeftijdgenootje. 'Maar misschien zit het heel anders', zegt hij, verwijzend naar geruchten over incest.


De Heerdstee doet net als 350 andere scholen mee aan het project Lentekriebels. Dit initatief van Rutgers WPF, kenniscentrum voor seksualiteit, stimuleert basisscholen om aandacht te besteden aan seksuele vorming. Maar onderwijs over seksualiteit zit niet in de kerndoelen voor het basisonderwijs.


Dat moet anders, vindt programmacoördinator Ineke van der Vlugt. Elk jaar raken zo'n vijf meisjes van twaalf jaar zwanger in Nederland. 'Te laat of onjuist geïnformeerd zijn over seksualiteit, kan daaraan bijdragen. Inzetten op seksuele weerbaarheid is belangrijk.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden