Veel voorkomende criminaliteit blijft gelijk

Een kwart van de Nederlandse bevolking is in 2004 slachtoffer geweest van veel voorkomende criminaliteit, zoals mishandeling, bedreiging, inbraak, fietsdiefstal, zakkenrollerij en vernieling....

ANP

Het aandeel slachtoffers van geweldsdelicten is in de periode 2002-2004 licht gedaald tot 5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het percentage komt neer op 3,3 miljoen slachtoffers, die te maken kregen met ruim 4,7 miljoen misdrijven. In 2002 bereikte het aandeel slachtoffers het hoogste niveau van de afgelopen jaren: 27 procent.

Ruim 5 procent van de bevolking is in 2004 slachtoffer geweest van een geweldsdelict, waarbij bedreiging het meest voorkomend is. Daarna volgen mishandeling en seksuele misdrijven. In totaal ging het om bijna een miljoen geweldsincidenten. In 2002 was 6 procent van de bevolking slachtoffer van enige vorm van geweld.

Andere vormen van veel voorkomende criminaliteit bleven in 2004 op het zelfde niveau als het jaar daarvoor. In het steekproefonderzoek van het CBS, waarbij circa 10.000 mensen van 15 jaar en ouder is gevraagd naar slachtofferschap, gaf 12 procent aan te zijn bestolen. Ruim 11 procent kreeg te maken met beschadigingen aan de auto en andere vernielingen.

Bijna 5 procent (circa 600.000 mensen) zegt geregeld te zijn lastiggevallen met 'kwaadwillige telefoontjes', aldus het CBS. Dit verschijnsel beleefde zijn piek in 1997, toen 900.000 mensen nog klaagden over dergelijke telefoontjes.

Sindsdien is er sprake van een geleidelijke daling, tot 2002, toen het percentage stabiel bleef tot net onder de 5 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden