Veel vijftig-plussers leven ongezonder dan vroeger

Mensen vanaf vijftig jaar houden vaak weinig rekening met hun gezondheid. Dat blijkt uit een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In 2002 en 2003 had slechts 8,7 procent van de mannen ouder dan vijftig een echt gezonde leefstijl en slechts 12,3 procent van de vrouwen....

In 2002 en 2003 had slechts 8,7 procent van de mannen ouder dan vijftig een echt gezonde leefstijl en slechts 12,3 procent van de vrouwen.

In 2002 en 2003 waren er meer personen met obesitas (overgewicht), dronken meer mensen alcohol en werd er minder energie verbruikt tijdens lichamelijke activiteiten dan tien jaar tevoren, aldus het tijdschrift. Het aantal rokers bleef even hoog, maar is onder mannen wel wat verminderd.

De overheid doet dan wel veel aan preventie van problemen, aldus het blad, maar richt zich vooral op jongeren en jongvolwassenen. Ouderen komen niet zo aan bod, terwijl die toch wel degelijk in staat zijn van gedrag te veranderen.

Het heeft dan nog wel zin: gedragsverandering kan ook op hogere leeftijd leiden tot minder kans op chronische ziekten, lichamelijke beperkingen en vroegtijdige sterfte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden