Veel verkrachtingen op scholen Z-Afrika

Zuid-Afrikaanse ouders die dachten dat hun dochters in ieder geval op school veilig zouden zijn voor de epidemie van seksueel geweld die het land teistert, weten nu beter....

Van onze correspondent Hans Moleman

Onderwijzend personeel is verantwoordelijk voor een derde van de verkrachtingen van minderjarigen, zo meldt de Medische Onderzoeksraad van Zuid-Afrika op basis van een onderzoek onder elfduizend vrouwen. Eerder deze week bleek uit een rapport van de parlementaire commissie voor onderwijs ook al dat meisjes op school steeds meer risico lopen seksueel te worden misbruikt, zowel door leraren als door medeleerlingen. In veel gevallen wordt hiervan geen aangifte gedaan.

Van de verkrachtingen blijkt 60 procent te worden gepleegd door bekenden: leraren, familieleden, buren en vriendjes. De Zuid-Afrikaanse regering heeft seksuele contacten tussen learen en leerlingen onlangs strafbaar gesteld, maar volgens de onderzoekers is het in de praktijk moeilijk om dergelijke misdaden te bestraffen.

Daarbij speelt mee dat sommige leerlingen handig gebruik maken van de seksuele jachtlust van leraren. 'Er zijn meisjes die met hun leraar naar bed gaan om hogere cijfers te krijgen', vertelden leerlingen vrijdag op de Zuid-Afrikaanse radio. Dit past in een lokale cultuur, vooral in armere gebieden, waarin vrouwen om 'cadeautjes' vragen in ruil voor seksuele gunsten.

Het misbruik van minderjarigen in Zuid-Afrika staat in het brandpunt van de belangstelling sinds de verkrachting van een tien maanden oude baby, die daarbij zwaar gewond raakte. De zes verdachten die waren opgepakt zijn na een dna-onderzoek vrijgelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden