Veel valt er niet te trainen op het vulkaaneiland Montserrat

Suriname probeert zich te kwalificeren voor het WK voetbal in 2010. Vanavond is de Britse kolonie Montserrat de eerste tegenstander, op Trinidad....

Ajax heeft in tijden niet zo goed gespeeld. Via uitgekiend positiespel met inschuivende verdedigers en een snelle balcirculatie komt om de haverklap een speler vrij voor de keeper.

De voetballers die laten zien hoe het moet zijn onder meer Maxwell, Trabelsi, Sneijder en Babel. Inderdaad, de hoogtepunten zijn een tikje gedateerd. Ook wat wazig trouwens. Maar dat heeft alles met de projectie te maken. De wedstrijdbeelden verschijnen op een niet meer zo heel smetteloos witte muur.

Een jonge rottweiler springt er af en toe tegenaan. Die heeft het niet zo op al dat gejuich bij de goals. De pup zit aan de ketting en is nog niet helemaal zindelijk.

Geen nood, de locatie is erop berekend. Een stenen binnenplaats onder een afdak van golfplaten. De ruimte is in gebruik als opslagplaats en dient tevens als eetzaal van het guesthouse. En wanneer de pan voor de moksalesi (rijst met groente, stukjes worst en zoutvlees) te groot blijkt voor het fornuis, legt de kok er net zo gemakkelijk een houtvuurtje aan.

Tegenover de muur hangen de spelers van de Surinaamse voetbalselectie loom achterover, voor zover dat lukt op een smal ijzeren stoeltje. Soms, bij een geslaagde aka of zidane, klinkt een hoog gilletje. Dan is het niet een verkochte Ajax-vedette die achteloos zijn man uitspeelt, maar een blond kereltje van hooguit tien.

Naast de beamer staat de dvd-box Helden van de Toekomst over de Ajax-jeugdopleiding. Een van de mannen van de voetbalbond heeft hem laatst voor zestig euro laten invliegen door zijn nichtje.

Volgens bondscoach Jaliens past de serie uitstekend in de aanloop naar de wedstrijd tegen Montserrat. Want veel valt er niet te trainen deze dagen. De wedstrijdcommissaris uit Panama heeft bepaald dat ze elke dag precies vijf kwartier in het stadion terecht kunnen.

Verder bestaat het programma uit rust, tactiekbesprekingen, vrij bewegen, kaarten en eten. Surinaams eten wel te verstaan. Want een Surinaamse man functioneert pas wanneer hij goed heeft gegeten.

Teammanager Nico heeft dan ook niets aan het toeval overgelaten. Rijst hebben ze wel op Trinidad maar kip, kouseband, sopropo en pepers heeft hij meegenomen.

Aanvoerder Felter zit opnieuw met zijn been omhoog. Zijn knie gaat afwisselend in ijs en warm water. Maar de boskruiden hebben hun werk gedaan: vanavond staat hij gewoon centraal achterin tegen Montserrat.

Wat er bekend is over de tegenstander? De bondscoach heeft begrepen dat veel lokale voetballers bij de politie zitten. Daarom was het ook zo lastig om deze WK-interland te plannen. Ook op Montserrat kan de sterke arm niet al te lang op halve kracht fungeren.

Hoewel, zo veel mensen wonen er niet. Na de laatste vulkaanuitbarsting in 1995 is meer dan de helft van de bevolking van het eiland gevlucht en nu zijn er nog iets meer dan vijfduizend inwoners over.

Vandaar dat de bondscoach overal in de wereld naar voetballende landgenoten heeft gezocht. Zeventien spelers heeft hij gevonden, onder wie één keeper.

Maar aan de materiaalman zal het niet liggen. Die heeft volop improvisatietalent. Daags voor de wedstrijd komt hij halverwege de training enigszins wanhopig bij zijn Surinaamse collega naar een ballenpomp informeren.

Na het avondeten (kip met rijst) kondigt assistent-coach Imro Sleur de volgende dvd aan: ‘Heren, let goed op bij deze fantastische beelden. Wellicht bent u straks nog in de gelegenheid met uw kamergenoot van gedachten te wisselen over hetgeen u hebt gezien.’

Jaliens moet even een leesbril lenen om de dvd-box nader te bestuderen.

Dan ziet hij het al: deel twee bewaart hij tot vlak voor de wedstrijd. Dat gaat over de opbouw van achteruit. Wat Ajax kan, moet Suriname ook lukken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden