Veel vaker naar de rechter om ontslag

Werknemers stappen vaker naar de rechter als het ontslagrecht wordt versoepeld. Dat verwacht de Amsterdamse kantonrechter Monetta Ulrici. Wie naar de rechter stapt kan (nog) niet worden ontslagen en maakt kans op een hogere vergoeding.

AMSTERDAM - 'Het aantal kortgedingzaken zou kunnen verdubbelen', verwacht Ulrici, die niet weet hoeveel langer het gaat duren dan de paar maanden die het nu in beslag neemt.


Volgens de nieuwe ontslagregeling, waarover morgen een hoorzitting wordt gehouden in de Tweede Kamer, wordt het voor werkgevers vanaf 2014 gemakkelijker om werknemers te ontslaan. De werkgever moet de werknemer vertellen dat hij wordt ontslagen en waarom. Wie het er niet mee eens is, kan naar de rechter.


Er zijn nu twee ontslagroutes: gratis via een langere procedure via het UWV of de snelle, maar vaak duurdere weg via de kantonrechter, met vaak een vergoeding of 'gouden handdruk'. Volgens de bekende kantonrechtersformule wegen leeftijd en duur van het dienstverband mee. Die vergoeding gaat per 2014 aanzienlijk omlaag: wie wordt ontslagen, kan een kwart maandsalaris per dienstjaar meekrijgen, tot maximaal een half jaar. Daarnaast krijgt hij een transitiebudget voor studie of het vinden van een nieuwe baan.


Maximaal een jaarsalaris

Wie bij de rechter kan aantonen dat de werkgever het nodige te verwijten valt, koopt niet alleen extra tijd, maar kan een hogere ontslagvergoeding krijgen, tot maximaal een jaarsalaris. Daarna proberen in hoger beroep 'een gouden handdruk' te krijgen, is volgens kantonrechter Ulrici bijna onmogelijk. 'De lat ligt heel hoog.'


De nieuwe regeling is een forse versobering, vooral voor ouderen met een lang dienstverband. Ter vergelijking: iemand van 58 met dertig dienstjaren en een jaarsalaris van 75 duizend euro krijgt volgens de nieuwe regeling 37.500 euro tegen 215.625 euro nu. Nieuw is dat ook flexwerkers een transitiebudget krijgen.


Demissionair minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil hiermee de arbeidsmarkt versoepelen. Hij verwacht de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen insiders - werknemers met een vaste baan - en outsiders - mensen met een flexibel contract - te verkleinen.


Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg noemt de voorstellen echter 'een oplossing voor een niet-bestaand probleem', omdat de Nederlandse arbeidsmarkt vergeleken met andere Europese landen juist goed functioneert. Volgens hem leidt versoepeling van het ontslagrecht vooral tot een grotere kans op werkloosheid onder ouderen. 'De prikkel voor werkgevers om in de duurzame inzetbaarheid van hun oudere werknemers te investeren, wordt verlaagd. Het wordt simpelweg gemakkelijker om ouderen door jongeren te vervangen.' Volgens de laatste cijfers van uitkeringsinstantie UWV zijn er in Nederland 489 duizend werklozen, onder hen 176 duizend 45-plussers. Werkloze ouderen vinden amper ander werk.


Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, die positieve punten in het plan van Kamp ziet, wisselen per jaar tussen de 800 duizend en een miljoen mensen van baan. Van hen zijn er honderdduizend ontslagen, van de rest is de helft (tussen de 350 en 450 duizend) niet vrijwillig vertrokken, maar heeft in onderling overleg een regeling getroffen. Verhulp denkt dat daaraan geen einde komt, maar is het te verwachten dat ook deze vergoeding omlaag gaat.


Duidelijkheid

De huidige snelle procedure voorziet duidelijk in een behoefte, zegt ook kantonrechter Ulrici. 'We zien er veel voorbij komen. Dan heeft zowel de werknemer als de werkgever op korte termijn duidelijkheid over het einde van het dienstverband. Dat soms de vergoedingen hoog zijn, neemt men op de koop toe en ligt niet altijd aan de formule, maar ook aan het feit dat mensen onderling afspraken maken als zij uit elkaar gaan.'


Ulrici signaleert wel een ander probleem, dat mogelijk tot een nieuwe tweedeling leidt. 'Voor het ontslag ligt het initiatief nu bij de werkgever, straks moet de werknemer stappen zetten als hij het er niet mee eens is. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt zal niet iedereen dat aandurven en kunnen bekostigen.'


Werkgevers draaien in de plannen van Kamp op voor de eerste zes maanden WW-uitkering. De werkgevers staan in het algemeen positief tegenover de plannen, maar voor het midden- en kleinbedrijf moet er een oplossing komen voor het doorbetalen van de WW, zegt Niek-Jan van Kesteren, directeur van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hij verwacht niet dat ouderen gemakkelijker op straat worden gezet. 'Er ontstaat geen rechteloze situatie. Je wordt alleen ontslagen als daar een gegronde reden voor is. Daar zal de rechter op toezien.'


Van Kesteren denkt ook dat de plannen nog kunnen wijzigen. 'Na de verkiezingen kan de werkelijkheid heel anders zijn.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden